Sag 2
Erstatning pga. diagnoseforsinkelse af uhelbredelig endetarmskræft
Sygehistorie
En 61 årig mand fik på baggrund af kløe i analkanalen foretaget en kikkertundersøgelse, en anoskopi, som viste tegn på, at der tidligere havde været hæmorider. Året efter fik manden af egen læge udskrevet proctosedyl til behandling af hæmorider. Dette skete uden forudgående konsultation og uden, at der blev lavet en aftale om en opfølgende konsultation.
Et års tid efter henvendte manden sig hos egen læge pga. skuldersmerter. Ved konsultationen klagede han også over periodevise blødende hæmorider, og derfor udskrev lægen igen proctosedyl.
Fra denne konsultation gik der yderligere 3 år inden manden rettede henvendelse til egen læge med hæmoridegener. Efter konsultationen blev han henvist til kirurgisk vurdering på sygehuset. Det fremgik af henvisningen, at man ved undersøgelse af endetarmsåbningen konstaterede både indvendige og udvendige hæmorider. Der var jævnlig blødning og daglig gult slimet udflåd. Ved endetarmsundersøgelse havde man også konstateret, at prostata var puklet.
Ved anoskopi udført på sygehuset, blev der fundet en meget stor hæmoride, og manden blev henvist til en kikkertundersøgelse (sigmoideoskopi) af hele endetarmen og den s-formede del af tyktarmen med henblik på en senere operation for hæmorider.
Kikkertundersøgelsen viste, at der var en kræftsvulst 14-15 cm oppe i endetarmen.
Kort tid efter blev manden opereret, og fik fjernet det stykke af tarmen, hvor svulsten sad. Der blev efterbehandlet med kemoterapi. Ved efterfølgende kontrol var der ingen tegn på kræft.
Efter nogle år, henvendte manden sig til sygehuset. Undersøgelser viser tegn på spredning (metastaser) af kræftsygdom i bughulen. Helbredelse var ikke længere en mulighed, men patienten fik smertelindrende behandling.
Vurdering
Patienterstatningen vurderede, at en erfaren specialist ikke vil udskrive proctosedyl uden en foregående konsultation eller aftale om en efterfølgende konsultation inden for en måneds tid.
Ifølge de lægefaglige standarder, måtte den praktiserende læge gerne udskrive proctosedyl mod en tilbagevendende hæmoride, uden en forudgående undersøgelse. Problemet i denne case er, at den praktiserende læge ikke aftalte en opfølgende konsultation med patienten, hvilket strider imod de lægefaglige standarder. Den opfølgende konsultation skulle afklare, om der var behov for yderligere behandling eller undersøgelse efter proctosedylbehandlingen. I dette tilfælde skulle patienten have været sendt videre til en kikkertundersøgelse, for at få afklaret, om der var tale om kræft eller en hæmoride. Hvis den praktiserende læge havde overholdt de lægefaglige standarder, kunne man med overvejende sandsynlighed have opdaget endetarmskræften i et meget tidligere stadie. Sagen blev derfor anerkendt.
Erstatningsafgørelse
Der blev tilkendt godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén. Sagen blev efterfølgende genoptaget, og der blev tilkendt forsørgertabserstatning og overgangsbeløb til enken. Samlet erstatning kr. 1.317.886,00.
Læring:
Af lægehåndbogen fremgår at patienten skal henvises ved mindste mistanke om cancer eller ved vedvarende eller stadig gentagne blødninger. Af cancerpakke for colon- og rectumcancer fremgår:
Mistanke om kræft – Kriterier for henvisning til pakkeforløb
Der er begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm hos alle patienter over 40 år med et eller flere af følgende symptomer:
- Blødning fra tarmen
- Ændring af et ellers stabilt afføringsmønster i over fire uger
- Uforklaret blødningsanæmi
- Betydelige almensymptomer (fx vægttab, mavesmerter)
I denne gruppe vil omkring 5 pct. have cancer, og yderligere mindst 10 pct. vil have forstadier til kræft i form af polypper, hvoraf nogle med tiden vil udvikles til kræft. Hele vejledningen kan ses her.
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen altid mindst følgende:
Konsultation før eller efter ordination af creme til tilbagevendendehæmoridegener.
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk.