Sag 5
Fraktura colli femoris
Sygehistorie
64-årig kvinde falder over sin hund. Ved faldet slår hun venstre knæ og hofte. Hun kontakter måneden efter egen læge med henblik på receptfornyelse. Hun har ikke mulighed for selv at hente recepten, da hun er sengeliggende efter faldet. Ægtefællen kontakter lægen ca. tre måneder efter faldet. Kvinden er stadig sengeliggende, og hun ønsker et hjemmebesøg pga. mistænkte om betændelse i benet.
Under hjemmebesøget konstaterer egen læge, at der er klar muskelsvind (atrofi) af både under- og lårbensmusklen. Ingen sår eller misfarvning. Nedsat tonus men egale reflekser. Kvinden kunne stå lige på benene, og der var ingen forskel i benlængden. Hun anbefales, at hun bør komme ud af sengen og bevæge sig. Kvinden henvises til sygehuset på grund af mistanke om neurologisk lidelse. Kvinden gennemgår en neurologisk undersøgelse og frikendes for neurologisk sygdom. Det vurderes, at hendes muskelsvind skyldes det langvarige sengelege, og neurologerne anbefaler egen læge at henvise hende til ortopædkirurgisk vurdering. Derudover bliver hun bedt om selv at kontakte egen læge. Denne meddelelse modtager egen læge først 8 måneder senere. Egen læge sørger for at henvise til ortopædkirurgisk vurdering, og kvinden får en tid til undersøgelse 22 måneder senere.
Det fremgår af forundersøgelsen på sygehuset, at gangfunktionen havde været genvundet, men at endnu et fald havde medført, at kvinden ikke kunne genvinde gangfunktionen. Kvinden havde formentlig pådraget sig et venstresidigt brud på lårbenshalsen, da hun for tre år siden falder over sin hund – og formentlig brud på højre side i forbindelse med det nye fald. Det blev vurderet, at der ville være grundlag for at indsætte hofteproteser på begge sider. På grund af forholdene i hofterne ender kvinden med at få etableret en stivgørende operation (Girdlestone).
Vurdering
Patienterstatningens lægekonsulent har vurderet, at egen læge burde have henvist til røntgen efter hjemmebesøget, hvor kvinden har været sengeliggende i tre måneder, og der konstateres atrofi. Hvis kvinden var blevet henvist til røntgen, ville man have erkendt bruddet i venstre ben. Hun ville være blevet henvist til ortopædkirurgisk afdeling, hvor man med overvejende sandsynlighed havde tilbudt kunstig hofte. Derudover burde egen læge have reageret, da der kommer meddelelse om 22 måneders ventetid til ortopædkirurgisk vurdering pga. uafklaret traumefølger.
Erstatningsafgørelse
Kvinden er blevet tilkendt godtgørelse for varigt mén på 25% svarende til Girdlestone’s status. Mermén altså 25 %. Derudover er hun tilkendt lovens maksimale godtgørelse for svie og smerte på kr. 72.500,00.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Henvist til røntgen af hoften på baggrund af muskelatrofi og manglende gangfunktion.
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk.