Scaphoideumfraktur
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
En 26-årig mand kontakter lægevagten pr. telefon. Han har smerter i højre hånd, som er hævet efter fald på rulleskøjter. Vagtlægen tilråder ham at holde hånden hævet (RICE behandling).
På grund af vedvarende smerter kontakter manden egen læge måneden efter. Under konsultationen finder egen læge ømhed over en af tommelfingerens sener (ekstensor pollis longus), og generne tolkes som senehindebetændelse. Der anlægges en blokade. Tre dage senere kontakter manden igen egen læge pr. mail på grund af nedsat bevægelighed i hånden og manglende effekt af blokaden. Han bliver henvist til røntgenundersøgelse på sygehuset. Røntgenundersøgelsen viser normale forhold.
Manden blev ved med at have gener, og bliver måneden efter henvist til ortopædkirurgisk vurdering på sygehuset. Denne undersøgelse afslører os scaphoideumfraktur. Han bliver efterfølgende opereret, hvor han får indsat knogletransplantat, og fikseres med K-tråde. To år efter operationen oplever manden tegn på falsk leddannelse (pseudoartrose), og han ender med at få foretaget en four-corner-fusion.
Vurdering
Patienterstatningens lægekonsulent vurderer, at egen læge skulle have undersøgt for ømhed svarende til tabatièren ved første besøg. Derudover burde egen læge have henvist manden til røntgen af højre håndled med specialoptagelser af os scaphoideum, da det kræver specialoptagelser at afsløre en fraktur i os scaphoideum. Vagtlægen burde have visiteret manden til konsultation med henblik på undersøgelse af hånden.
Ansvaret for diagnoseforsinkelse er fordelt lige mellem vagtlæge og egen læge
Erstatningsafgørelse
Der gives godtgørelse svie og smerte erstatning fra skadens indtræden og til den faktiske diagnosticering af skaden. Patientens samlede mén er vurderet til 12%, hvoraf mérmenet pga. diagnoseforsinkelsen er vurderet til at udgøre en méngrad på 8%. Godtgørelse i alt kr. 93.498,00
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Foretager en klinisk undersøgelse af hånden inkl. undersøgelse for ømhed svarende til tabatièren.
- Henviser til røntgenundersøgelse med specialoptagelse af os scaphoideum.
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk.