Sag nr. 24 - Forsinket diagnose af syfilisinfektion
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
41-årig kvinde henvender sig til egen læge med smerter fra halsen gennem et halvt år. Hun behandles med Andolex og antibiotika, og blodprøver viser normale forhold.
Undersøgelse hos øre-, næse- og halslæge viser sår på højre tungerand, dødt væv og blister på mandlerne. En kikkertundersøgelse viser normale forhold. Ved undersøgelse hos egen læge tre dage senere fortæller kvinden, at hun har haft blister gennem otte uger, udslæt på mave og er stresset. Der er rødme i fauces og lille sår på tungerand. Træthedsblodprøver viser normale forhold.
Kvinden har efterfølgende flere konsultationer, hvor hun beskriver fortsatte halssmerter, tørhed, hæshed og hurtig puls. Derudover har hun nældefeber og hævede lymfekirtler. Blodprøver og prøver fra svælg viser normale forhold. Halssmerterne behandles med antibiotika.
9 måneder fra første konsultation med halssmerter opsøger kvinden egen læge med pus fra endetarmsåbningen, ømhed omkring endetarmen og udflåd fra skeden. Hun oplyser, at hendes ægtefælle har haft samleje med en anden mand. Undersøgelsen viser gult pus fra livmoderhalsen, men ingen pus fra endetarmen. Der bliver podet for klamydia, gonorré og taget blodprøver. Prøven for gonorré er positiv.
Ved kontrolpodning er hendes symptomer aftaget. Kvinden beskriver dog fortsat smerter i halsen, rødt udslæt på maven og smerter i led. Hun bliver henvist til reumatologisk undersøgelse, som viser tegn på gigt.
Ca. 13 ½ måned fra første henvendelse spørger kvinden egen læge, om hun er testet for syfilis. Blodprøver viser syfilisinfektion.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at behandlingen hos egen læge er i overensstemmelse med erfaren specialiststandard frem til, at kvinden henvender sig med pus og ømhed omkring endetarmen. Frem til denne dag bliver hun relevant behandlet og henvist på baggrund af hendes symptomer i form af halssmerter, sår på tungen og udslæt på kroppen.
Da kvinden henvender sig med yderligere symptomer i form af pus fra endetarm og meget udflåd fra skeden ville en erfaren specialist undersøge for syfilisinfektion samtidig med undersøgelserne for klamydia og gonorre. En erfaren specialist burde mistænke syfilis ved sår på tungen og et syfilitisk udslæt. Dermed var infektionen med overvejende sandsynlighed blevet diagnosticeret, og relevant behandling med intravenøs penicillin var blevet sat i gang. Der er en forsinket diagnose på omkring 5 måneder.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt erstatning for medicinudgifter på 500 kr.
Derudover er der tilkendt godtgørelse for svie og smerte i alt 32.200 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Forholder sig til syfilis som differentialdiagnostisk mulighed ved relevant lokaliseret sårdannelse og hududslæt
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk