Fysioterapi uden henvisning
31. marts 2025 igangsættes forsøgsordning med direkte adgang til fysioterapi i Region Sjælland. Ordningen betyder, at patienter med bopæl i Region Sjælland kan gå direkte til en fysioterapeut med ydernummer i Region Sjælland og få behandling med tilskud – uden en lægehenvisning.
Forventningen til ordningen med direkte adgang er, at patienterne kommer hurtigere i behandling. Det kan forebygge behovet for mere indgribende behandlinger.
- Se film til sundhedspersonale om direkte adgang til fysioterapi i Region Sjælland - 23video
Filmen er tekstet.
Hvordan fungerer ordningen?
I stedet for at henvende sig til egen læge for en lægehenvisning kan patienter med behov for almindelig fysioterapi nu kontakte en fysioterapeut direkte og få behandling med tilskud uden at involvere egen læge - forudsat at patienten opfylder kriterierne for almindelig fysioterapi.
Forsøgsordningen gælder for borgere med bopæl i Region Sjælland og hos fysioterapeuter med ydernummer i Region Sjælland.
Patienterne skal fortsat selv betale for en del af behandlingen hos fysioterapeuten.
Hvad betyder det for almen praksis?
Når patienterne opsøger en fysioterapeut direkte, får patienterne hurtigere den rette behandling, samtidig med at det frigør tid til andre patienter og opgaver i almen praksis.
Patienter skal fortsat have lægehenvisning ved ønsket om:
- vederlagsfri fysioterapi
- hjemmebehandling med almindelig fysioterapi.
Samarbejdet mellem fysioterapeuter og praktiserende læger
Vi skal være sikre på, at der tages godt hånd om patienterne. Region Sjælland har sendt informationsmateriale ud, hvor der er lagt op til en arbejdsgang med fokus på patientsikkerhed.
- Hvis patientens tilstand ikke forbedres efter seks ugers fysioterapeutisk behandling, opfordres patienten til at kontakte egen læge. Fysioterapeuten sender en korrespondancemeddelelse efter aftale med patienten.
- Ved mistanke om alvorlig sygdom sender fysioterapeuten en korrespondancemeddelelse til egen læge og følger op telefonisk, hvis der ikke er skriftligt svar inden for tre hverdage.
- Fysioterapeuten kan behandle patienten i et forløb i op til 12 måneder.
- Når et fysioterapeutisk behandlingsforløb afsluttes, modtager den praktiserende læge en epikrise.
Praktiserende lægers rolle i informationen til patienterne
Klinikpersonalet og særligt lægesekretæren, der ofte har første kontakt med patienten, spiller en vigtig rolle i at vejlede om, hvornår patienten kan opsøge en fysioterapeut direkte, og hvornår de bør kontakte deres læge først, f.eks. ved andre sygdomstegn.
Patienter, der er usikre på deres symptomer, bør altid opfordres til at kontakte deres læge.
Hvis der er tvivl om, hvorvidt en patient bør tilses af en læge eller en fysioterapeut, anbefales det, at patienten ses af en praktiserende læge først.
For at understøtte kommunikationen med patienterne er der udviklet en værktøjskasse til klinikkerne, som bl.a. indeholder en kort video, plakater, en patientbrochure og skabeloner til sociale medier og telefonsvarer.
Informationsmaterialet kan du finde her: Materiale om fysioterapi uden henvisning
Godkendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Forsøgsordningen igangsættes efter anbefaling fra Danske Fysioterapeuter og Praktiserende Lægers Organisation og er godkendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Forsøgsordningen løber til udgangen af 2026.