Videokonference vedrørende patienter med komplekse problemstillinger eller behandlingsforløb
Beskrivelse af lokalaftale om videokonference vedrørende patienter med komplekse problemstillinger eller behandlingsforløb.
Grundlag og tema for aftalen
Denne aftale er indgået mellem Region Syddanmark og Praktiserende Lægers Organisation Syddanmark og er en del af den underliggende aftale indgået mellem parterne.
Med aftalen ønsker parterne at understøtte samarbejdet om de patienter, der har de mest komplekse problemstillinger eller behandlingsforløb, gennem brug af videokonference mellem den praktiserende læge og øvrige samarbejdspartnere involveret i behandlingen af den konkrete patient.
Aftalen har særligt fokus på at understøtte de praktiserende lægers brug af Telefarmakologisk Ambulatorium, som er et tilbud, den praktiserende læge kan henvise patienter til, hvis de får mere end fem lægemidler, og den praktiserende læge f.eks. ønsker hjælp til at få overblik over indikationer, bivirkninger og lægemiddelinteraktioner mellem de forskellige lægemidler eller ønsker rådgivning i forhold til en konkret problemstilling, hvor den praktiserende læge mistænker medicin som udløsende årsag.
Formål
Formålet med denne aftale er at understøtte de praktiserende lægers brug af videokonference til tværsektoriel koordinering med én anden part, som omhandler patienter med særligt komplekse forløb eller sygdomsbilleder, hvor videokonferencens mulighed for billed- eller datadeling eller øvrige fordele ved at kunne se hinanden, kan understøtte vidensdeling og sparring i patientbehandlingen eller -forløbet.
Aftalens parter
Aftalen er indgået mellem Praksis, Region Syddanmark, og Praktiserende Lægers Organisation Syddanmark
Aftalens afgrænsning
Aftalen omfatter ikke tværsektoriel videokonference med tre eller flere deltagere, herunder hvis patienten er en af de tre deltagere. Dette honoreres inden for overenskomsten, med mindre der er tale om telefarmakologisk rådgivning, hvor denne aftale benyttes i alle tilfælde.
Aftalen kan alene anvendes til videokonferencer mellem praktiserende læger i Region Syddanmark og en samarbejdspartner under følgende forudsætninger:
Videokonferencen skal:
- Være planlagt
- Være af en længere varighed
- Give en særlig værdi i forhold til en telefonsamtale, f.eks. ved at
- understøtte dialogen gennem skærmdeling af informationer om en given patient.
- understøtte dialogen gennem visuel præsentation af fx nedskrevne registreringsskemaer eller demonstration af eksempelvis behandlingsteknik eller apparatur
- dét at kunne se samarbejdsparten vurderes som særligt vigtigt for at forebygge misforståelser.
- understøtte relationen mellem parterne, f.eks. ved opstart af et nyt samarbejde.
Aftalen omfatter Praktiserende læger i Region Syddanmark og kan alene anvendes for patienter tilmeldt praksis, der er bosiddende i Region Syddanmark.
Ud over telefarmakologisk rådgivning kan øvrige eksempler på samarbejder, hvor aftalen kan anvendes, være:
- Planlagt, længerevarende dialog mellem praktiserende læge og specialist på sygehuset om tilrettelæggelse af behandling for en konkret patient
- Planlagt, længevarende dialog mellem praktiserende læge og praktiserende speciallæge om tilrettelæggelse af behandling for en konkret patient
- Planlagt, længerevarende dialog mellem den kommunale sygepleje og den praktiserende læge om tilrettelæggelse af behandling og pleje af en konkret patient
- Planlagte møder mellem den praktiserende læge og det kommunale jobcenter, hvor samarbejdet er uafhængigt af den lokale organisering af jobcenteret/den kommunale forvaltning i modsætning til socialmedicinsk samarbejde med social og sundhedsforvaltninger.
Honorering
Den praktiserende læge honoreres for den tid, som videokonferencen tager i moduler af 10 minutter. Der kan maksimalt honoreres for seks moduler pr. konference.
Stk. 2
Ydelsen registreres med ydelseskoden 4435.
Ydelsen er en grundydelse, der honoreres med 175,21 kr. pr. påbegyndt 10 minutter (01-04-2024 P/L-niveau).
Stk. 3
Ydelsen kan alene afregnes for egne patienter.
Forventning til brugen af aftalen
Der forventes en stigning på 10 % i videokonferencer pr. år.
Aftalens ikrafttræden og ophør
Aftalen træder i kraft den 1. juni 2024.
Aftalen kan opsiges af hver af parterne med et varsel på 3 måneder til den 1. i en måned.
Aftalen er godkendt og underskrevet:
Den 28. august 2024 af Birgitte Ries Møller, formand, Praktiserende Lægers Organisation, Syddanmark
Den 28. august 2024 af Trine Malling Lungskov, afdelingschef for Praksisafdelingen, Region Syddanmark
Indholdsansvarlig: Praksisafdelingen, Regionshuset.