Angst
Udredning og diagnosticering
Almen praksis udreder patienter med tegn på angst. Diagnostikken bygger på et grundigt interview af patienten, hvor der spørges ind til sygehistorie og kliniske kriterier ud fra ICD-10. Sværhedsgraden af angstlidelser i almen praksis vurderes ved en samlet beskrivelse af, hvordan symptomerne subjektivt påvirker patienten, og hvilken indflydelse symptomerne har på patientens funktionsniveau.
Der bør være en opmærksomhed på baggrunden for symptomerne. Andre sygdomme kan give et angstlignende sygdomsbillede. I forbindelse med udredningen foretages også en somatisk undersøgelse.
Privatpraktiserende psykiater kan bidrage til udredning.
(Regionsrådet har i efteråret 2020 godkendt en § 66 aftale, der gør det muligt for patienter at få en henvisning til en vurdering hos en privatpraktiserende psykiater i løbet af 14 dage. Aftalens målgruppe er patienter med nyopstået eller aktuelt forværret psykisk lidelse, hvor egen læge er i tvivl om, hvilken lidelse, der er tale om, og/eller har brug for vurdering, rådgivning og vejledning om behandlings- og henvisningsmulighed. Den primære målgruppe for ordningen er patienter med stress, angst og depression).
Privatpraktiserende psykiatere varetager udredning og behandling af patienter hvor sygdommen ikke er væsentligt kompliceret og ikke kræver en tværfaglig indsats.
Behandling i almen praksis
Voksne over 18 år med let til moderat angst kan behandles i almen praksis.
Voksne over 18 år kan behandles for angst med antidepressive lægemidler i almen praksis.
Det er ikke længere et krav, at 18-24-årige hvor der kan være mistanke om depression, ses af eller konfereres med speciallæge i psykiatri.
Almen praksis kan opstarte behandling med angstdæmpende eller søvninducerende antipsykotiske lægemidler, hvis behandlingsvarigheden forventes at være under 4 uger.
Efter opstart af behandling skal der afholdes opfølgende samtale (fysisk, telefonisk eller via vide) indenfor 1-2 uger. Lægen skal være opmærksom på evt. betragtelige vægtændringer og foretage relevant metabolisk screening ved behov. EKG skal som udgangspunkt optages inden opstart af behandling og efter nogle få ugers behandling afhængigt af patienten og lægemidlets risikoprofil.
Ved opstart af behandling med psykofarmaka bør denne suppleres af relevant ikke-medikamentel behandling og tiltag, f.eks. samtaleterapi, livsstilsinterventioner og psykosocial indsats.
Ved let til moderat angst kan patienten endvidere henvises til behandling hos praktiserende psykolog og/eller ved psykiatrisygehusets internetbehandling.
Den ikke-medicinske behandling er vigtig, uanset angstens sværhedsgrad.
Supplerende behandling
Alle kommuner har behandlings- og støttetilbud til voksne med angst. Patienterne kan endvidere søge tilbud og information i f.eks. Angstforeningen, Landsforeningen Sind, Psykiatrifonden, Psyk Info, Den Psykiatriske Telefonrådgivning, headspace o.l.
Henvisning
Henvisning af voksne med angst til speciallæge i psykiatri bør ske efter manglende effekt af to medicinske behandlingsforsøg af forskellig farmakologisk klasse, i relevant dosis og med relevant varighed eller ved diagnostisk tvivl. Patienten skal endvidere have afprøvet tilstrækkelig psykologisk behandling.
For at patienten kan visiteres korrekt, bør en henvisning indeholde tilstrækkelig beskrivelse af både symptomer, opmærksomhed på demensdiagnose/kognitiv svækkelse og den sociale og arbejdsmæssige funktionspåvirkning. Hertil bør evt. komplicerende somatisk sygdom også fremgå.
Hvem kan henvises til psykiatrisygehuset
Psykiatrisygehuset varetager udredning og behandling af patienter med moderat til svær angst med samtidig udtalt psykiatrisk komorbiditet, fx depression, bipolar lidelse, personlighedsforstyrrelse eller rusmiddelforbrug, samt ved samtidig komplicerende somatisk sygdom, der begrænser de farmakologiske behandlingsmuligheder. Patienten skal derudover have brug for en tværfaglig indsats, som ikke kan varetages i primærsektoren.
Sværhedsgrad og kompleksitet af tilstanden er f.eks. karakteriseret ved:
- Betydelig nedsættelse i funktion hvad angår sociale og skole/ arbejdsmæssige sammenhænge relateret til psykisk sygdom
- Betydelig forværring i symptomer
- Betydelig forpinthed
- Adfærd præget af betydelig ustabilitet, selvskade og/eller selvmordsrisiko.
- Mistanke om psykotiske symptomer.
- Udtalt psykiatrisk komorbiditet
- Diagnostisk uklarhed evt. på grund af manglende mental udvikling eller ko-morbiditet
- Utilstrækkelig effekt af forudgående behandling i primærsektor.
Gå til Psykiatrien i Region Syddanmark og læs om diagnosebestemt målgruppe for patienter med angst
Behandling i psykiatrisygehuset
Såfremt patienten opfylder kriterierne for henvisning til psykiatrisygehuset, vil patienten blive indkaldt til en visiterende/afklarende samtale. Her vil det blive vurderet, hvorvidt patienten falder inden for voksenpsykiatriens målgruppe kendetegnet ved lidelsens kompleksitet og sværhedsgrad, samt et behov for en tværfaglig indsats.
Såfremt patienten opfylder kriterierne for behandling i psykiatrisygehuset, vil patienten blive tilbudt behandling jf. pakkeforløb for angst.
Så længe patienten følges i psykiatrisk regi, har psykiatrisygehuset ansvaret for, at FMK er opdateret vedrørende den psykiatriske medicin. Psykiatrien har ligeledes ansvaret for at udskrive medicinen.
Såfremt patienten vurderes til ikke at være i målgruppen for behandling i psykiatrisygehuset, vil der gives råd og anbefaling ift. videre forløb ved afvisning af henvisningen.
Afslutning og opfølgning
En patient er færdigbehandlet og afsluttes fra sygehuspsykiatrien, når tilstanden vurderes ikke at blive bedre ved fortsat sygehusbehandling.
I afslutningsnotat skal der, ud over resumé af forløbet, fremgå vejledning til fremtidig behandling og kontrol hos egen læge, samt vejledning om genhenvisningskriterier, hvis relevant.
Når patienten er afsluttet fra psykiatrien, overgår behandlingsansvaret til egen læge. Egen læge har ved tvivl altid mulighed for at drøfte medicinsk behandling med psykiatrien, fx ved telefonisk
speciallægerådgivning eller pr. korrespondance. Det er muligt også at søge råd vedr. medicin hos Psykiatriens Medicinrådgivning. Egen læge har mulighed for at genhenvise efter ovenstående retningslinjer.
Gå til sundhed.dk og find telefonnumre til de psykiatriske afdelingers specialistrådgivning
Gå til Psykiatrien i Region Syddanmark og find kontaktoplysninger om Psykiatriens Medicinrådgivning
Øvrige Links
Gå til Region Syddanmark og læs om forløbsprogram for mennesker med depression
Gå til Sundhedsstyrelsen og læs om Behandling af angstlidelser hos voksne i almen praksis
Gå til sundhed.dk og læs om Psykiatripakke for angst
Gå til DSAM og læs vejledning for angsttilstande
Gå til sundhed.dk og læs om Hurtig psykiatrisk vurdering - et tilbud til hele region Syddanmark
Gå til Psykiatrien i Region Syddanmark og læs om Medicinrådgivning om behandling med psykofarmaka
ICPC-koder
Forfattere
Forløbsbeskrivelsen er udarbejdet af overlæge Susie Andersen og praktiserende læge Pernille Hansen.
NB.
Forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.
Næste opdatering forventes i 2028.