Basisoplysninger1,2
- Insulinbehandling ved type 1-diabetes er en substitutions behandling. Den tager sigte på at genoprette en normal fysiologisk funktion som er tabt.
Behandlingen skal erstatte manglende basal insulinproduktion og bortfald af det normale sekretionsmønster ved måltider - Normalt stiger insulinniveauet i plasma meget hurtigt efter et måltid, for så at falde tilbage til basalniveauet igen
- Substitutionen består i basis insulin i form af intermediærvirkende eller langtidsvirkende insulinanaloger, der erstatter den basale insulinproduktion og som justeres således, at blodsukker mellem måltider og om natten er på et passende niveau. Hurtigvirkende insulinanaloger administreres til måltiderne, som erstatning for insulinstigning i forbindelse med et måltid
- Hos en person uden diabetes afhænger stigningen i insulin i relation til et måltid af mængden af kulhydrat i måltidet. Er der meget kulhydrat, stiger insulinsekretionen meget. Er der lidt, stiger insulinsekretionen mindre. I begge situationer er resultatet, at blodsukkeret nogle timer efter måltidet er tilbage til niveauet inden måltidet
- Kulhydrattælling er en teknik, som personer med type 1 diabetes kan benytte til at vurdere, hvor meget kulhydrat der er i et måltid. De kan så efterfølgende dosere måltidsinsulin, således at det passer til kulhydratmængden
- Anvendelse af kulhydrattælling reducerer HbA1c på 4 - 6 mmol/l og reducerer risikoen for hypoglykæmi
Patientforberedelse
- Personen med type 1 diabetes uddannes i teknikken af det behandlingsteam, patienten er tilknyttet
- Personen skal uddannes til at vurdere mængden af kulhydrat i et måltid visuelt og i at beregne, hvor meget måltidsinsulin der så skal gives
- I praksis er de væsentlige kilder til kulhydrat sukker, brød, gryn, ris , pasta, kartofler, mælk og frugt. Personen trænes i at vurdere mængden af disse fødevarer i et måltid. Personen kan have glæde af at anvende en app fra Diabetesforeningen
Definitioner
Når mængden af måltidsinsulin, også kaldet bolusinsulin, skal beregnes tages der højde for:
- At blodsukkerniveauet er på det ønskede niveau, umiddelbart inden man skal spise (typisk 5 -6 mmol/l)
- Mængden af kulhydrat som forventes at blive indtaget i måltidet
Der anvendes følgende begreber:
- Kulhydrat-ratio (KH): Angiver hvor mange gr. kulhydrat patienten kan indtage per 1 enhed hurtigvirkende måltidsinsulin. Et skøn over denne beregnes ved at dividere den totale døgndosis insulin op i 500.
- Insulinfølsomhed (IF): Angiver hvor mange mmol/l patientens BS reduceres med per 1 IE hurtigvirkende måltidsinsulin. Et skøn over denne beregnes ved at dividere den totale døgndosis insulin op i 100
- Målblodsukker: Er det blodsukker som tilstræbes 2 -4 timer efter et måltid og umiddelbart før næste måltid, typisk 5 - 6 mmol/l
Procedure
Eksempel:
En person med type 1 diabetes er i behandling med en langsomvirkende analog insulin 24 IE og en hurtigvirkende analog insulin 6 + 6 + 8 IE, svarende til en døgndosis 44 IE. Personen planlægger til frokost at spise 2 halve stykker rugbrød, og måler et blodsukker på 8 før der skal spises.
Kulhydrat ratio 500/44 = 11,4. Patienten kan indtage 11,4 gram kulhydrat per IE måltidsinsulin. Spiser patienten 2 halve stk rugbrød á 10 gram kulhydrat, skal der tages 20/11,4 = 1,8 IE insulin.
Insulinfølsomhed 100/44 = 2,3. BS reduceres med 2,3 mmol/l på 1 IE insulin.
Dvs. at personen skal tage 1,8 IE, som i praksis rundes op til 2 IE for at dække kulhydratindholdet i måltidet. Tages der 1 IE for at korrigere, at blodsukkeret var 8 inden måltidet falder, vil dette falde til omkring 6, hvilket er målet. Personen skal i alt tage 2+1= 3 IE.
Som anført er den beregnede Kulhydrat ratio og insulin følsomhed vejledende og skal tilpasses til den enkelte person. Dette gøres ved i en kortere periode at laves systematisk registrering af blodsukker inden der spises, kulhydratindtagets størrelse og insulin dosis. Såfremt BS målt 2 - 4 timer efter måltid er højere end målblodsukkeret, skal kulhydratratioen numerisk mindskes, dvs. der gives mere insulin i forhold til kulhydrat mængden. Er blodsukkeret mindre, skal ration numerisk øges, dvs. der gives mindre insulin, På samme vis skal insulinfølsomheden justeres.
Forholdsregler
- Personer med diabetes kan have ret varierende værdier for kulhydratration og insulinfølsomhed
- Når personer uddannes til at bruge metoden, tager man udgangspunkt i de ovennævnte regneregler, når der beregnes et bud på kulhydratration og insulinfølsomhed
- Personen med diabetes fører derefter i en periode omhyggeligt regnskab med, hvad der indtages, hvad blodsukkeret var før måltid, og hvad det er efter måltid. Ud fra disse værdier kan kulhydratration og insulinfølsomhed justeres, så den passer til den enkelte person. En del personer har behov for forskellige ratioer i løbet af dagen
- Man kan eventuelt anvende en app til beregningen
- Der findes også blodsukkerapparater, hvor det er muligt at indsætte værdien af kulhydratratio og insulinfølsomhed. På den måde kan mængden af insulin beregnes blot ved at indtaste den mængde kulhydrat, man planlægger at spise
- Personen med diabetes drøfter med behandlingsteamet, hvilken løsning der er mest hensigtsmæssig for den enkelte
Patientinformation