Laktosebelastning

Lennart Friis-Hansen

speciallæge

Resumé

  • Bruges til at vurdere tyndtarmens evne til at spalte laktose ved udredning for laktoseintolerans (nedsat evne til spalte laktose)
  • Laktose er opbygget af galaktose og glukose. Derfor kan seriel måling af glukose (15-30 min. interval 2 timer efter) efter indtagelse af en standardiseret mængde laktose bruges som mål for tyndtarmens evne til spalte laktose til galaktose og glukose

Definition

  • En undersøgelse med måling af P-Glukose før og efter indtagelse af laktose for at se, om en patient har en effektiv intestinal laktaseaktivitet, dvs. er i stand til at spalte disakkaridet laktose til monosakkariderne galaktose og glukose 

Synonymer

  • Laktosebelastning; Laktosetoleranstest; Mælkesukkerbelastning

Indikationer

Laktoseintolerans skyldes mangel på enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde1 

  • Primær laktoseintolerans er en genetisk betinget enzymdefekt
  • Sekundær laktoseintolerans er en forbigående reduktion i laktaseaktivitet fx efter gastroenterit eller anden sygdom, der mindsker tyndtarmens absorbtive overflade

Primær laktoseintolerans

  • Primær laktoseintolerans ses ved en genetisk betinget nedregulering af laktaseaktiviteten efter 3-4-årsalderen2
  • Se artiklen om genetisk undersøgelse for laktoseintolerans, der anbefales som den første undersøgelse ved mistanke om primær laktoseintolerans 
    • Nedregulering er det almindelige hos størstedelen af verdens befolkning
    • Hos nordeuropæere og i befolkninger af nordeuropæisk oprindelse findes en hyppig variant af et DNA-element, som styrer aktiviteten af laktase-genet, som medfører, at aktiviteten ikke nedreguleres (laktasepersistens)

Sekundær laktoseintolerans

  • Ved mistanke om erhvervet laktoseintolerans er laktosebelastning første valg ved sekundære tilstande med malabsorption, herunder midlertidige, fx hos patienter med gastroenterit, cøliaki eller Mb. Crohn, og efter tyndtarmresektioner
    • Tilstanden er kendetegnet ved abdominalt ubehag og symptomer i form af mavesmerter, meteorisme, flatulens og diarré efter indtagelse af mælk og andre fødevarer med et højt indhold af laktose
      • Symptomerne skyldes, at uspaltet laktose binder vand i tarmen og forgæres af bakteriefloraen til kuldioksid og laktat

Referenceværdi og fortolkninger

  • P-Glukose skal stige mindst 1,4 mmol/L i forhold til fasteværdien
  • En mindre eller manglende stigning, eventuelt kombineret med udvikling af gastrointestinale symptomer, tyder stærkt på laktoseintolerans
  • Resultatet af undersøgelsen er vanskeligt at vurdere hos patienter med diabetes mellitus

Fejlkilder (og kilder til normal variation)

  • En lille eller manglende stigning P-Glukose kan ses ved forsinket tømning af ventriklen

Prøvetagning

Patientforberedelse

  • Undersøgelsen bør ikke udføres, hvis patienten har eller har haft en akut diarrésygdom indenfor de seneste uger
  • Patienten skal undgå mejeriprodukter i 3 døgn før undersøgelsen
    • Dette gælder dog ikke smør, skæreost og skimmeloste, da disse produkter kun indeholder meget lidt laktose
  • Patienten skal faste 8-10 timer, fraset lidt vand, og skal også afholde sig fra at ryge eller bruge nikotintyggegummi etc. i perioden, samt undgå fysisk aktivitet i timerne op til undersøgelsen

Procedure

  • Patienten skal sidde eller ligge under forløbet, og skal observeres for udvikling af abdominale symptomer
  • Der tages en prøve til måling af fasteglukose
    • Både denne måling og de følgende foretages typisk på kapillærblod med brug af patientnært udstyr (POCT)
  • Umiddelbart efter gives 50 g laktose opløst i 400 ml. vand, og yderligere 100 ml vand, som skal drikkes indenfor 5 minutter
    • Til børn gives 1 g per kg legemsvægt, dog højst 50 g
  • Der måles P-Glukose efter 15, 30, 45, 60, 90 og 120 minutter
    • Undersøgelsen kan eventuelt standses efter kortere tid, hvis der ses en stigning i P-Glukose på over 1,4 mmol/L i forhold til fasteværdien
  • Patienten må gerne drikke lidt vand i forløbet ved tørst

NPU-koder og -navne

  • NPU02542 

Navne

  • Langt navn
    • Pt—Lactose-tolerance; egenskabsart (liste; lactose p.o.)
  • Kort navn
    •  Laktose belastning gruppe;Pt

Kilder

Referencer

  1. Levitt M, Wilt T, Shaukat A. Clinical implications of lactose malabsorption versus lactose intolerance. J Clin Gastroenterol. 2013; 47(6).; 471-80. Vis kilde
  2. Swallow DM. Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annu Rev Genet. 2003; 37.; 197-219. Vis kilde

Fagmedarbejdere

Lennart Friis-Hansen

overlæge, dr. med., Klinisk Biokemisk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Jette Kolding Kristensen

praktiserende læge, professor, ph.d., Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen