Cøliaki er en sygdom, der udløses af en unormal reaktion på proteinet gluten i kosten
Cøliaki skyldes, at kroppens immunforsvar starter en betændelsesproces i tarmens slimhinde. Denne proces nedbryder og ødelægger det indvendige lag (fimrehår) i tyndtarmen - de såkaldte tarmvilli
Disse villi er under normale omstændigheder med til at øge tarmens overflade ganske betragteligt, hvilket har stor betydning for optagelsen af føde
Alle, som begynder på en glutenfri diæt, bør hurtigst muligt blive vejledt om kost
Hvad er cøliaki?
Cøliaki er en tilstand, hvor der opstår en immunreaktion mod proteinet gluten.
Gluten findes i alle vore almindelige typer korn: hvede, rug og byg. Hvad angår havre, så indeholder dette korn ikke naturligt gluten, men kan være forurenet i forbindelse med fremstilling af fødevarer. Vær derfor opmærksom på at spise "glutenfri havre" eller "specialfremstillet havre".
Glutenfri diæt er en kost uden hvede, rug, byg og evt. havre som er fri for gluten, specialfremstillet eller "uren"
Uden triticale som er en hybrid mellem hvede og rug
Uden spelt som er en hvedesort
Nogle tror, at spelt (urhvede) kan spises, men dette er ikke tilfældet. De allerfleste mennesker med cøliaki tåler dog specialbehandlet havre.
Andre tilstande, der ofte forveksles med cøliaki
Hvedeallergi må ikke forveksles med cøliaki, og er en egentlig allergisk sygdom overfor proteiner i hvede, Man kan også have allergi overfor andre kornsorter. Kroppen danner IgE-antistoffer mod hvedeproteinet, og indtagelse udløser en hurtig allergisk reaktion med f.eks. kløe, udslæt og vejrtrækningsbesvær. Se hvedeallergi
Non-cøliaki glutenhypersensitivitet er en omdiskuteret tilstand, hvor en række uspecifikke symptomer fra mavetarmkanalen bedres efter ophør med indtagelse af gluten, uden at der kan påvises cøliaki. Der er et betydeligt overlap til andre tilstande i tarmkanalen. I mange tilfælde er det en mere generel ændring af kosten med flere kostfibre og færre FODMAPS, der er ansvarlige for bedringen i mavetarmfunktionen fremfor ophør med gluten
Kostvejledning er nødvendig
Alle, som begynder at spise mad uden gluten, bør vejledes af en kostvejleder (klinisk diætist) snarest muligt derefter.
Hvis man har cøliaki, kan man spise havre fra specielle leverandører, hvis deres produkter ikke er forurenet med andre typer korn. Alle andre typer mel, korn, gryn og frø kan bruges - ligeledes rene, ublandede produkter fra alle andre grupper af fødevarer.
Varedeklarationer
Varedeklarationen vil oplyse, om industriproduceret mad indeholder glutenholdigt korn eller mel. Sammensatte madvarer, som ikke har varedeklaration, skal anvendes med forsigtighed. I Danmark er der den regel, at alle som sælger sammensatte madvarer (f.eks. bagere, slagtere) skal kunne oplyse om evt. indhold af gluten på skrift eller mundtligt.
Varedeklarationer skal i alle EU-lande indeholde oplysninger om eventuelt indhold af glutenholdige kornsorter. Der findes i dag et stort udvalg af glutenfrie produkter både i dagligvareforretninger og helsekostbutikker. Mange spisesteder tilbyder mad uden gluten.
Offentligt tilskud
Tidligere var det muligt at modtage såkaldt merudgiftsdækning til kosten efter Servicelovens § 100. Ankestyrelsen har dog 14. oktober 2016 i en principafgørelse (67-16) meddelt, at bevillingen generelt bortfalder.
Dog åbnes der mulighed for, at en begrænset personkreds med særligt svære symptomer og en sikker (verificeret ved vævsprøve) diagnose, der ganske væsentligt nedsætter funktionsevnen, alligevel kan være berettiget til at få dækket merudgifter efter en individuel vurdering.
I disse tilfælde bør man drøfte sagen med sin hospitalsafdeling, som eventuelt kan bistå med en anke. Dette vil være hensigtsmæssigt, når diagnosen er stillet efter strikte kriterier med:
Karakteristiske forandringer i vævsprøver fra tyndtarmen
Laboratorieværdier med vitamin- og mineralmangel
Forhøjet anti-transglutaminase i blodet
Det er derimod ikke tilstrækkeligt til at kunne stille diagnosen cøliaki, hvis man har:
Diffust ubehag efter man har indtaget fuldkost
Fået påvist specifikke vævstyper
Fået påvist en isoleret forhøjet transglutaminase
I disse tilfælde kan man ikke forvente, at en ansøgning om tilskud bliver imødekommet.
Man kan henvende sig om tilskud til socialforvaltningen eller Cøliakiforeningen.
Hvedeallergi
Allergi overfor hvede påvises ved en priktest og en blodprøve (specifikt IgE). Nogle kan reagere, når de indånder hvedestøv, f.eks. når de bager brød.
Hos små børn med hvedeallergi kan børneeksem forværres, hvis de har indtaget hvede. Nogle spædbørn med hæmmet vækst, opkastninger og diarré har komælks- og/eller hvedeallergi.
Hvede ser ud til at være den fødevare, som hyppigst er ansvarlig for alvorlige allergiske reaktioner i forbindelse med anstrengelse, såsom løb.
Hvis man har allergi overfor hvede, kan man godt spise fødevarer, der er naturligt fri for gluten, da disse er helt fri for hvedeprotein. Man skal dog være opmærksom på glutenfrie specialprodukter, hvor indholdet af gluten er reduceret. I sådanne specialprodukter kan der være ganske minimale mængder af hvedeprotein tilbage, som dog kan være nok til at udløse allergiske symptomer hos en person med hvedeallergi.
Ved hvedeallergi skal man ikke undgå rug, byg og havre. Men man bør være opmærksom på, at disse kornsorter kan være "forurenet" med hvede.
Cøliaki og diæt
Ved cøliaki begynder man altid med en glutenfri diæt. Man ved, at mængden af gluten, som tåles, varierer fra person til person. Dette gælder både for personer med cøliaki og for dem med hvedeallergi.
For dem, som ikke bliver symptomfrie på en glutenfri diæt, kan det blive nødvendigt at vælge produkter, som er naturligt fri for gluten. Dette er produkter, som også er uden hvedestivelse. Der kan nemlig være små mængder af gluten i hvedestivelse.
Gluten-mærkning af madvarer
Der findes en gældende EU-forordning (effektiv siden juli 2016) med to betegnelser
"Glutenfri"
"Meget lavt indhold af gluten"
Betegnelsen "glutenfri" kan benyttes, hvis varen indeholder maksimalt 20 mg gluten/kg. "Meget lavt indhold af gluten" kan benyttes, såfremt varen indeholder maksimalt 100 mg gluten/kg. Læs mere om dette på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Som noget nyt kan fødevarer, der bærer mærkningen “glutenfri” og “meget lavt indhold af gluten”, forsynes med angivelserne
”egnet til personer med glutenintolerans” eller ”egnet til cøliakere” og/eller
”fremstillet specifikt til personer med glutenintolerans” eller ”fremstillet specifikt til cøliakere”, hvis dette er tilfældet
De fleste personer med cøliaki kan tåle at spise produkter med "meget lavt indhold af gluten" i dagligdagen. Hovedparten af de særligt følsomme personer kan tåle at spise produkter mærket "glutenfri". Ganske få personer med cøliaki kan imidlertid være så følsomme, at de kun må spise produkter, som er naturligt fri for gluten.
Mærkning af "meget lavt indhold af gluten" må ikke anvendes på produkter, som er "naturligt fri for gluten" som f.eks. frugt og grønt samt kornsorter, der fra naturens side ikke indeholder gluten, f.eks. ris, quinoa, majs eller hirse.
Personer, som pga. glutenintolerans har haft langvarig diarré, kan reagere på laktose (mælkesukker) og få ubehag, når de indtager mælk. Hvis dette er tilfældet, skal man tillige følge en laktosefri diæt i en periode.
Brød og kornblandinger
Glutenfrie melblandinger varierer i smag og sammensætning. Tal med din læge eller diætist om, hvilken type der passer til dig. Der er i dag rigtigt mange glutenfri alternativer på markedet. Langt de fleste dagligvareforretninger har glutenfrie alternativer, både til brød, knækbrød, müesli, melblandinger, pasta m.m. Glutenfri alternativer er let tilgængelige i helsekostbutikker eller via nethandel.
En del andre kornprodukter og frø: Hirse, ren havre, sukkerroefiber, hørfrø, kartoffelfiber, fiberhusk, sesamfrø, chiafrø, solsikkefrø, birkes, tapioka, quinoa, arrowroot, sago, polentagryn
Glutenfrie melblandinger fås i helsekost- og i enkelte dagligvarebutikker. Hvis der er et dårligt udvalg af glutenfrie varer i dit lokalområde, er det muligt at bestille varer direkte på nettet.
I enkelte bagerier er det muligt at bestille glutenfrit brød. Der findes glutenfrit knækbrød på markedet, både med og uden mælk. Af morgenmadsblandinger kan "puffet" ris, cornflakes eller specielle glutenfrie müeslier bruges.
Hel- og halvfabrikeret mad / færdigmad
Madvaren indeholder gluten, hvis følgende betegnelser står opført i ingredienslisten (alfabetisk rækkefølge):
Byg
Durumhvede
Gluten
Havregryn
Havremel
Fuldkornshvede
Klid
Makaroni
Nudler
Pasta
Rasp
Rug
Hvede
Semuljegryn
Spaghetti
Spelt
Triticale
Nogle personer skal også undgå hvedestivelse, fordi det kan indeholde spor af gluten. Hvedestivelse kan blot være mærket "stivelse". Rasp kan indeholde gluten. Hvis ikke proteinkilden er opgivet, kan "vegetabilsk protein" indeholde gluten.
Med hensyn til samlebetegnelser som stivelse, rasp og vegetabilsk protein (samt E-stoffer), skal producenter - jf. de gældende regler for varedeklaration - angive kilden såfremt kilden indeholder allergener. Det vil i praksis betyde, at hvis stivelse er lavet af hvede, skal ordet hvede nævnes - enten i parentes eller i navnet "hvedestivelse".
Er samlebetegnelsen lavet uden allergener, kan produktet blot nævnes ved samlebetegnelsen "f.eks. stivelse". I praksis betyder dette, at produkter, som er produceret efter 2016, skal overholde disse regler.
I henhold til ovenstående afsnit "gluten mærkning af fødevarer" kan et produkt anvende betegnelsen "glutenfri" eller "meget indhold af gluten", såfremt denne vare overholder reglen for glutenfri/meget lavt indhold af gluten (dvs. maks 20 mg gluten/kg eller maks 100 mg gluten/kg) - også selv om det er anvendt i f.eks. hvedestivelse.
Når en person læser en varedeklaration, og det fremgår, at der langt nede på ingredienslisten eksempelvis står hvedestivelse, så kan dette produkt (for langt de fleste med cøliaki) dog stadigt spises i dagligdagen, såfremt varen samtidigt er markeret som "glutenfri" eller "meget lavt indhold af gluten".
Spise ude
Hvedemel indgår i mange produkter og madretter. Det bedste er at undgå sammensatte produkter/retter og hellere vælge råvarer. Vær især opmærksom, når du eller dit barn skal spise mad ude på café eller restaurant.
I henhold til gældende regelsæt skal alle, der sælger ferske madvarer uden varedeklaration, kunne oplyse, hvorvidt deres produkter indeholder gluten eller ej. De må dog selv bestemme, om dette skal fremgå på skrift eller mundtligt.
Til måltider med brød som spises ude, kan det være nødvendigt at have eget brød med. Ved rejser eller langvarige besøg bør du også tænke på muligheden for at opbevare (fryse) medbragte madvarer.
Ernæringsmæssige konsekvenser
Ved en rigtig sammensat glutenfri diæt, med brug af glutenfrit brød, er det muligt at opnå et indhold af vitaminer, som er tilfredsstillende. Indtaget af fibre kan dog blive for lavt. Dette kan man øge ved at spise mere frugt og grøntsager samt anvende fiberhusk.
Det er ikke usædvanligt at have for lidt jern i kroppen, når man får diagnosen cøliaki eller hvedeallergi. Læge og diætist må vurdere, om der er behov for at give tilskud af jern og andre mineraler.
Der har i de sidste år været en tendens til, at folk med en lang række uspecifikke symptomer fra kroppen forsøger at leve glutenfrit for at opnå en bedring. Helt overordnet set er der ingen belæg for dette, og man må fraråde folk, der ikke har cøliaki at spise en egentlig glutenfri kost. Glutenfri kost kan give risiko for forskellige mangeltilstande, hvis ikke den foreskrives af en diætist med den rigtige rådgivning.
Ingrediensliste for diæt uden indhold af gluten
Husk at læse ingredienslisten, hver gang du køber en madvare. Skaf information om indholdet i madvarer, som ikke har ingrediensliste.
Undgå
Vælg i stedet
Drikke: Øl
Drikke: Alle andre typer drikke kan indtages
Grød: Hvede, havre, byg, rug, kavring og kornblanding
Grød: Glutenfri havregrød samt ris-, majs-, boghvede- eller hirsegrød
Kornblanding: Glutenfri müesli, cornflakes uden gluten, puffet ris
Fedtstof: Alle typer kan bruges
Fedtstof: Alle typer kan bruges
Pålæg: Leverpostej, pølse og andre sammensætte pålægsvarer
Pålæg: Leverpostej uden hvedemel, glutenfri pålægsalternativer
Middag: Panerede produkter af kød og fisk
Sammensatte produkter/retter af kød og fisk med hvedemel, herunder farsretter
spaghetti, makaroni, nudler
pizza, pandekager
jævnede saucer og supper
OBS: Madlavningsfløde indeholder hvede
Middag: Kød og fisk i "ren" form
Sammensatte produkter/retter af kød og fisk med Maizena, kartoffelmel eller glutenfri mel
glutenfri spaghetti, glutenfri makaroni
glutenfri pizza, glutenfri pandekage
saucer og supper jævnet med Maizena, kartoffelmel eller glutenfri mel
Dessert og andet: Kager, vafler, boller
Isvafler
Müesli-yoghurt
Kiks
Chokoladekiks
Lakrids, vingummi, bolsjer med hvedemel
Konfekt med fyld som indeholder gluten
Dessert og andet: Bagværk af glutenfri mel
Is uden kiks eller med glutenfri isvafler
Yoghurt uden müesli
Riskiks og anden glutenfri kiks
Mælkechokolade og anden chokolade uden kiks
Lakrids uden hvedemel