Personer med pollenallergi kan reagere på grøntsager. Det kaldes krydsreaktioner
Gulerod, selleri, tomat, peberfrugt og ærter er eksempler på krydreaktioner
De fleste grøntsager, som krydsreagerer med pollen, tåles når de er blevet kogt, bagt eller stegt
Om fødevarer og overfølsomhed
Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne.
For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne:
opstå, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle
forsvinde eller blive mindre, når du lader være med at spise fødevaren
symptomerne kommer tilbage, når du spiser fødevaren igen
Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (også kaldet intolerance):
Fødevareallergi giver ofte symptomer her og nu
Fødevareintolerance udløser ofte langsomme og mindre dramatiske reaktioner
Grøntsager og bælgfrugter
Pollenallergi er den hyppigste årsag til reaktioner på grøntsager og bælgfrugter. Dette skyldes, at kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og allergener fra frugt, grøntsager, bælgfrugter eller nødder. Dette kaldes en krydsreaktion.
Gulerod, selleri, tomat, peberfrugt og grønne friske ærter er blandt de hyppigste grøntsager, som krydsreagerer med pollen. Nogen reagerer året rundt, mens andre kun får symptomer i pollensæsonen
Ærter kan give allergiske reaktioner. Der er biologisk slægtskab til pollen og derfor opstår krydsreaktion mellem ærter og sojabønner, peanuts (kaldes også jordnødder) og linser
Tomat (og tomatpuré) kan give reaktioner hos både børn og voksne. Det drejer sig hovedsagelig om hudreaktioner, som i langt de fleste tilfælde er irritation og ikke spor farlige
Æble, kiwi og kirsebær er blandt de hyppigst krydsreaktioner mellem frugter og pollenallergi
De fleste krydsreagerende grøntsager tåles, når de er blevet kogt, bagt eller stegt. Æble-allergenet er fx let nedbrydeligt, og nogle pollenallergikere kan tåle et revet æble, æblemos og æblejuice. For nogle er det nok blot at skrælle æblet.
Det er individuelt, hvor meget varmebehandling (nedbrydning) der skal til, før personer med pollenallergi kan spise fødevaren uden at få symptomer. Selleri er fx meget varmestabil og tåles som regel ikke, selvom den er kogt eller bagt længe.