Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Fakta

  • Personer med pollenallergi kan reagere på grøntsager. Det kaldes krydsreaktioner
  • Gulerod, selleri, tomat, peberfrugt og ærter er eksempler på krydreaktioner
  • De fleste grøntsager, som krydsreagerer med pollen, tåles når de er blevet kogt, bagt eller stegt

Om fødevarer og overfølsomhed

Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne.

For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne:

  • opstå, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle
  • forsvinde eller blive mindre, når du lader være med at spise fødevaren
  • symptomerne kommer tilbage, når du spiser fødevaren igen

Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (også kaldet intolerance):

  • Fødevareallergi giver ofte symptomer her og nu
  • Fødevareintolerance udløser ofte langsomme og mindre dramatiske reaktioner

Grøntsager og bælgfrugter

Pollenallergi er den hyppigste årsag til reaktioner på grøntsager og bælgfrugter. Dette skyldes, at kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og allergener fra frugt, grøntsager, bælgfrugter eller nødder. Dette kaldes en krydsreaktion.

Bynkepollen krydsreagerer med; melon, peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri, persille og kamille.

Græspollen krydsreagerer med; appelsin, melon, tomat, ærter og jordnød.

Birkepollen krydsreagerer med: abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble, gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri, jordnød, hasselnød, mandel, paranød og valnød

  • Gulerod, selleri, tomat, peberfrugt og grønne friske ærter er blandt de hyppigste grøntsager, som krydsreagerer med pollen. Nogen reagerer året rundt, mens andre kun får symptomer i pollensæsonen
  • Ærter kan give allergiske reaktioner. Der er biologisk slægtskab til pollen og derfor opstår krydsreaktion mellem ærter og sojabønner, peanuts (kaldes også jordnødder) og linser
  • Tomat (og tomatpuré) kan give reaktioner hos både børn og voksne. Det drejer sig hovedsagelig om hudreaktioner, som i langt de fleste tilfælde er irritation og ikke spor farlige
  • Æble, kiwi og kirsebær er blandt de hyppigst krydsreaktioner mellem frugter og pollenallergi

De fleste krydsreagerende grøntsager tåles, når de er blevet kogt, bagt eller stegt. Æble-allergenet er fx let nedbrydeligt, og nogle pollenallergikere kan tåle et revet æble, æblemos og æblejuice. For nogle er det nok blot at skrælle æblet.

Det er individuelt, hvor meget varmebehandling (nedbrydning) der skal til, før personer med pollenallergi kan spise fødevaren uden at få symptomer. Selleri er fx meget varmestabil og tåles som regel ikke, selvom den er kogt eller bagt længe.

Se hele Astma-Allergiforeningens liste over krydsreaktioner.

Forskellige friske grøntsager

Hvilke symptomer er der?

Når du reagerer på fødevarer, som krydsreagerer med pollen, er de almindeligste symptomer:

  • Kløe - nogle får kløe helt ud i ørerne
  • Lettere hævelse på læberne, i munden og svælget

Sjældne symptomer er nældefeberastma og besvær med maven, såsom oppustethed og diarré.

I langt de fleste tilfælde er symptomerne lette og harmløse. 

Der bruges en priktest eller blodprøve til at be- eller afkræfte formodningen om pollenallergi.

Vil du vide mere?

Læs mere om pollenallergi og krydsreaktioner på Astma og Allergiforeningens hjemmeside.

Kostråd 

Tjeklister

Om fødevareallergi og fødevareintolerans

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen