Vær forsigtig med alkohol

Lisa Sengeløv

speciallæge

Fakta

  • Alkohol øger risikoen for en række former for kræft, herunder brystkræft
  • Der er ikke nogen sikker grænse for, hvor lidt alkohol du kan drikke, uden at det er forbundet med øget risiko for kræft
  • Alkohol og tobak forstærker hinandens kræftfremkaldende effekt

Vær forsigtig med alkohol

Drikker du alkohol, bør du drikke små mængder. Børn, unge og gravide bør ikke drikke alkohol.

Alkohol øger risikoen for kræft. Risikoen stiger med øget mængde. Der er ikke nogen sikker grænse for, hvor lidt du kan drikke, uden at det er forbundet med øget risiko for kræft.

Alkohol og tobak

Risikoen for kræft øges særlig meget, når alkohol og rygning kombineres. Risikoen for at få en kræftsvulst i mundhule, svælg, strube eller spiserør er mellem ti til hundrede gange så stor for dem, som både er storforbrugere af tobak og alkohol, sammenlignet med dem, som hverken bruger tobak eller alkohol.

I de vestlige industrilande er de nævnte former for kræft sjældne blandt mennesker, som hverken ryger eller drikker alkohol.

Alkohol alene

Alkohol har en kræftfremkaldende virkning i sig selv, ikke kun sammen med tobak. Man har især fundet øget risiko for kræft i lever, mundhule, svælg, strube, spiserør og bugspytkirtel. Også når det gælder brystkræft, er der påvist en sammenhæng med alkoholforbrug.

Leverkræft opstår ofte i kølvandet af skrumpelever, som også er en følge af et overforbrug af alkohol. Kvinder er mere udsatte for at få "alkoholsygdom" i leveren end mænd. Baggrunden er, at kvinder lettere får en højere koncentration af alkohol i blodet.

Kvinder har en mindre krop, og forholdsvis mere fedt og mindre vand i kroppen end mænd. Det fører til, at alkohol ikke fortyndes lige så meget. Dertil kommer, at kvinder har lavere aktivitet af enzymet, der nedbryder alkohol i leveren. Hvis en kvinde og en mand drikker lige meget, vil kvinden derfor få en højere koncentration af alkohol i blodet. 

Findes der et alkoholforbrug, som ikke øger risikoen for kræft?

I undersøgelser omkring alkohol og risiko for hjerte og -karsygdom er det fundet, at risikoen for hjerte og -karsygdom er mindre i grupper, som drikker lidt alkohol, end i grupper som ikke drikker alkohol. Men ved stigende forbrug af alkohol øges risikoen igen.

Alligevel er det vanskeligt at finde en grænse for, hvor meget alkohol man kan drikke dagligt, som mindsker risikoen for hjerte og -karsygdom og samtidigt ikke øger risikoen for kræft.

Kvinder, som har et forbrug af alkohol på 10-15 gram pr dag (omkring et glas vin eller en drink om dagen), har større risiko for brystkræft end kvinder, som ikke drikker alkohol. Den øgede risiko er ca. 10 % per daglig genstand.

Alkohol er et afhængighedsskabende stof. De, som vælger at drikke alkohol, bør begrænse deres indtagelse. Alkohol bør kun dække mindre end fem procent af det samlede energiindtag for mænd og mindre end 2,5 % for kvinder. Det svarer til:

  • mindre end to små glas per dag, hvis du er mand
  • under et lille glas per dag, hvis du er kvinde

Et glas defineres som:

  • 2,5 dl øl (et glas)
  • 1 dl vin (et lille vinglas)
  • 25 ml brændevin

Gravide, børn og unge bør ikke drikke alkohol.

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Lisa Sengeløv

overlæge, dr, med., Onkologisk afdeling, Herlev Hospital

Erling Peter Larsen

speciallæge i almen medicin, Silkeborg

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen