Nyt om Medicin - Juli 2024
Apotekernes udlevering af Ozempic bliver begrænset til tre penne ad gangen
Fra og med 1. juli 2024 har Lægemiddelstyrelsen begrænset den mængde Ozempic, som apotekerne må udlevere ad gangen til den samme kunde. Begrænsningen indføres for at mindske risikoen for svindel med medicintilskud og ulovligt videresalg af receptpligtig medicin.
Fremover kan man højst få udleveret tre penne ad gangen med 2 måneders interval, når man køber diabetesmedicinen Ozempic på apoteket. For de medicinbrugere, der får 2 mg ugentligt, må der udleveres den dobbelte mængde.
Du kan læse mere på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her
Se også UTH om receptfornyelse af semaglutid her .
Fucithalmic øjendråber i restordre fra august 2024 til juni 2025
Lægemiddelstyrelsen har varslet restordre på fucithalmic øjendråber 1%, der forventes at gælde fra august 2024 til slut juni 2025. Restordren vil dække hele Europa og gælder alle pakninger indeholdende fucidinsyre øjendråber.
Kloramfenikol øjendråber eller salve kan anvendes som alternativ og anbefales også i Region Hovedstadens antibiotikavejledning for primærsektoren til behandling af purulent conjunktivitis.
Som bekendt anbefales tilbageholdenhed med ordination af antibiotika til behandling af øjenbetændelse. De fleste øjenbetændelser er milde og går over af sig selv. Her er det som regel tilstrækkeligt at skylle øjnene med saltvand og/eller aftørre øjnene indefra og ud med vat vædet i saltvand eller lunkent vand fra vandhanen* flere gange dagligt.
KAP-H’s medicinteam har i samarbejde med Nørrebro-Nordvest klyngen og sundhedsplejersker i Københavns Kommune udarbejdet et let tilgængeligt informationsmateriale om øjenbetændelse hos børn. Materialet skal hjælpe forældre og daginstitutioner med at skelne mellem tilstande, der er lette og forbigående, hvor behandling ikke er nødvendig, og sværere tilfælde, der kræver lægetilsyn og behandling.
Se materialet, der består af plakat og postkort, her. Link til KAP-H’s klyngetilbud om øjenbetændelse findes også her.
Materialet kan rekvireres ved at sende en mail til kap-h@regionh.dk med angivelse af, hvilket materiale, hvor meget der ønskes, og hvilken adresse det skal sendes til.
På Børnelægernes Børnetips kan forældre bl.a. via en video også få råd til håndtering af øjenbetændelse, samt oplysning om, ved hvilke symptomer de skal kontakte en læge.
Red. 24/7-2024: Lægemiddelstyrelsen har udstedt en national udleveringstilladelse på et udenlandsk fusidinsyrepræparat, dvs. at det kan receptordineres i Danmark uden, at der skal søges enkeltudleveringstilladelse. Ordination af Fucithalmic "Amdipharm" øjendråber 1%, 5 g kan således være en mulighed, hvis kloramfenikol ikke kan anvendes. Se nærmere oplysninger her.
* Red. 20/8-2024: Kogt afkølet vand med salt rettet til saltvand eller lunkent vand fra vandhanen.
Opdateret Basisliste for smerter
Basislisten for smerter er netop blevet opdateret, hvor de væsentligste ændringer er:
- Ny opdeling af lægemiddelvalg ud fra smertetype, hvor der ikke anbefales nogle lægemidler uden forbehold til kroniske smerter.
- Hvis det skønnes, at behandling med opioider er indiceret, angiv da altid slutdato for behandlingen og husk en plan for aftrapning af opioid, hvis varigheden af behandlingen har været flere uger.
- Det er understreget, at alle paracetamol-formuleringer har ensartet effektivitet, men paracetamol formuleret som en almindelig tablet er billigste alternativ.
- Til den ældre, den leverpåvirkede eller småtspisende/undervægtige patient bør dosis af paracetamol ikke overstige 50-60 mg pr. kg. Der er set tilfælde af levertoksisitet ved doseringer på 1 g x 4 dagligt
- Smertepatienter med samtidig depression vil opleve forbedret smerteoplevelse, hvis depressionen behandles.
- Duloxetin er blevet tilføjet under lægemiddelvalg til neuropatiske smerter.
- Nortriptylin er ikke godkendt til indikationen neuropatiske smerter, men off-label brug kan være indiceret ved individuel patientvurdering, udtalt dagsedation og samtidig behov for TCA.
- Tilføjelse af nyt afsnit om seponering med henvisning til Seponeringslisten.
Du kan læse hele Basislisten for smerter her.
Opdaterede Basislister indenfor hjerte-kar området
Følgende Basislister indenfor hjerte-kar området er blevet opdateret:
- Akut koronart syndrom – efterbehandling
- Atrieflimren
- Cerebralt infarkt og TCI
- Dyslipidæmi
- Hypertension
- Kronisk hjertesvigt
- Kronisk koronart syndrom (iskæmisk hjertesygdom)
På alle basislister, hvor ACE-hæmmerne (ACE-H) enalapril og ramipril eller angiotensin-2-antagonisterne (AT2-A) losartan eller candesartan er anbefalet, fremhæves det nu, at man med fordel kan ordinere store pakninger af prishensyn, hvis patienten er i stabil behandling.
Der er tilføjet nye seponeringsafsnit på samtlige basislister.
Der er foretaget væsentlige ændringer i følgende Basislister:
Atrieflimren
- Nyrefunktion skal måles før opstart af DOAK og kontrolleres efter 3 måneder. Herefter efter individuel vurdering afhængig af bl.a. nyrefunktion, komorbiditet og øvrig medicinering, dog mindst 1 gang årligt eller ved mistanke om fald i nyrefunktionen.
- Patienter, der er velbehandlet med warfarin (Marevan) kan fortsætte behandlingen, især skrøbelige ældre over 80 år, der længe har ligget i terapeutisk indeks (TTI), bør fortsætte warfarin behandling. Hos patienter med svært nedsat nyrefunktion kan warfarin anvendes ned til dialysegrænsen ved tæt monitorering af INR, hvis leverfunktionen er normal.
Akut koronart syndrom – efterbehandling
- Det er præciseret, at beslutning om fortsat behandling med prasugrel (Efient) eller ticagrelor (Brilique) udover 1 år skal tages af en speciallæge i kardiologi, og at der skal søges enkelttilskud.
- Det er præciseret, at ved intolerance for ASA bør alternativer konfereres med speciallæge i kardiologi.
- Beta-blokkere anbefales ikke længere rutinemæssigt til patienter med LVEF ≥50% og er derfor ikke længere indiceret ved tidligere STEMI uden hjertesvigt. Beta-blokkere gives dog fortsat livslangt ved kronisk hjertesvigt, da der forbedrer prognosen.
Kronisk koronart syndrom (iskæmisk hjertesygdom)
- Nitrater m. protaheret virkning såsom isosorbidmononitrat anbefales ikke længere under lægemiddelvalg, da det kun har en plads i behandlingen ved symptomer. Nitrat m. protaheret virkning kan overvejes seponeret ved kronisk koronart syndrom uden symptomer (typisk 1-6 måneder efter revaskularisering).
Kronisk hjertesvigt
- Det understreges, at ved behandlingsstart med spironolakton bør natrium, kalium og kreatinin kontrolleres senest en uge efter opstart, særligt ved nedsat nyrefunktion, og for patienter i stabil fase mindst hver 3.-6. måned.
- Det påpeges, at patienter, der ikke tåler spironolakton på grund af bivirkninger (gynækomasti eller smerter i mammae) bør have eplerenon.