Orienteringsbrev - Praksiskonsulentordningen, februar 2025
Styrket faldindsats i ældreplejen
Viborg Kommune har i samarbejde med Skive og Silkeborg kommune styrket faldindsatsen i ældreplejen. Forbedringstiltaget er udviklet i regi af Det Nationale Ledelsesprogram for ledere i sundhedsvæsenet i samarbejde med bl.a. praksiskonsulenter fra kommune og Hospitalsenhed Midt.
Indsatsen er i Viborg Kommune ved at blive udrullet i hele ældreplejen. Konkret foretages en systematisk indsats ved borgere, som er faldet. Indsatsen omfatter:
- Akut vurdering af borgeren samt registrering af vitale parametre. Hvis der herunder findes mistanke om fraktur, rhabdomyolyse (hvis borger har ligget længe) eller andet, kontaktes egen læge/vagtlæge eller i livstruende tilfælde AMK-vagtcentralen.
Såfremt der ikke er behov for akutte tiltag, foretages der inden for max 12 timer efter faldet en faldudredning v. sygeplejerske. Såfremt der findes behov for involvering af praktiserende læge, sendes der korrespondance med:
- Observationer af borgerens tilstand
- relevante værdier, fx ved positiv urinprøve, TOBS-værdier, ortostatisk BT m.v.
- mulig årsag til faldet
Ovenstående betyder, at praktiserende læger i forhold til tidligere modtager en mere standardiseret og uddybende information om borgere, som er faldet.
De foreløbige erfaringer med indsatsen er, at udløsende faktorer for faldet, fx atrieflimren, urinvejsinfektion, orto-statisk blodtryksfald m.m. afdækkes tidligere end før - ofte i et tæt samarbejde med praktiserende læge.
Det er vurderingen, at dette medvirker til at forebygge indlæggelse.
Eventuelle spørgsmål til faldindsats kan på hverdage rettes til:
Bente Christensen, leder af Rehabiliteringscenter og Akutteam, på telefon 2163 7830 eller mail bechr@viborg.dk
Tina Rask Ludvig, teamleder Distrikt Vesterparken, Hjemmepleje og Hverdagsrehabilitering på telefon 2090 9073 eller mail trl@viborg.dk
Tilbud om gruppeforløb til borgere med langvarig stress
På Sundhedscenter Viborg er der etableret et nyt tilbud om gruppeforløb med fokus på håndtering af stress. Kurset hedder ’Mestring af stress’.
Målgruppen er personer over 18 år med langvarig stress eller tidligere erfaringer med langvarig stress.
Kurset forløber over 7 uger med en ugentlig session på 2.5-3 timer. Der er tale om gruppesessioner med 10-14 deltagere. Kurset ledes af instruktører, der selv har tidligere erfaring med langvarig stress, og som er uddannet og certificeret til at lede Mestring af stress.
Det første hold starter den 5. marts 2025 kl. 14.00-17.00. Der er åbnet for tilmelding.
Praktiserende læge kan - efter aftale med borgeren - sende en elektronisk SOFT-henvisning til Viborg Kommune. Husk at angive patientens telefonnummer. Herefter tager Sundhedscentret kontakt til borgeren og aftaler en forsamtale.
Borgeren har også mulighed for selv at tilmelde sig eller få afklaring på spørgsmål ved at henvende sig til sundheds- og forebyggelseskonsulent Bente Dalsgaard på telefon 8787 6082 eller bdal@viborg.dk
Yderligere information til fagpersoner kan ses her: Mestring af stress - Sundhedscenter Viborg
Den borgerrettede information kan ses her: Mestring af stress
Bed ikke kommunale medarbejdere ringe 1-1-2 efter kontakt til lægehuset
Nyhedsbrevet ’PatientsikkerhedsNyt’ fra patientsikkerhedsteamet for praksisområdet i Region Midtjylland har i juni 2024 fokus på samarbejdet med Præhospitalet ift. 1-1-2.
Patientsikkerhedsteamet for praksisområdet og Præhospitalet har noteret en række hændelser, hvor patienter, pårørende eller sundhedsfagligt personale er blevet bedt om selv at ringe 1-1-2 efter kontakt til lægehus. Dette er ikke i tråd med gældende retningslinjer, da det forsinker forløbet og vigtige informationer fra lægen risikerer at gå tabt i dialogen med AMK-vagtcentralen.
Information om dette er tidligere kommunikeret til almen praksis: Bed ikke en patient om selv at ringe 1-1-2
På ovenstående baggrund har Viborg Kommune opdateret sin interne instruks med en præcisering af, at medarbejdere - under de beskrevne forhold - skal afslå lægens forespørgsel om at ringe 1-1-2.
Den eneste undtagelse er, hvis patientens opholdsadresse ikke kan oplyses, eller der er tvivl om, hvor patienten præcist befinder sig. I de tilfælde må medarbejderen gerne være behjælpelig med at ringe 1-1-2, så Politiets 1-1-2-alarmcentral kan stedfæste opkaldet.
Tilbud på Recovery-skolen på Center for Mestring 1. halvår 2025
Recovery-skolen er en del af Viborg Kommunes ”Center for mestring”. Recovery-skolen tilbyder kurser til voksne borgere med psykisk sårbarhed samt til fagpersoner og pårørende til borgere med psykisk sårbarhed.
Der tilbydes fx mestringskurser, peerkurser og peeruddannelse, rygestopforløb samt undervisning i traditionelle skolefag. Der kræves ikke visitation forud for tilmelding.
Kursuskataloget for 1. halvår 2025 ligger nu på Viborg Kommunes hjemmeside, hvor borgere kan tilmelde sig de enkelte kurser: Kursuskatalog for 1. halvår 2025 - Center for Mestring
På hjemmesiden er der også yderligere information om de enkelte og løbende tilbud: Recovery-skolen Viborg tilbyder mestringskurser, undervisning for pårørende, peer-kurser, specialundervisning og peer-uddannelse
Såfremt der er spørgsmål til recovery-skolens tilbud, kan der på hverdage i dagstid rettes kontakt til en medarbejder på telefon 8787 7101 eller på recoveryskolen@viborg.dk
Styrket indsats for nikotinafvænning blandt unge til og med 25 år
Viborg, Skive og Silkeborg kommuner har fået bevilliget 7,5 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til en fælles 3-årig indsats rettet mod unge og nikotinafhængighed. Målgruppen er unge til og med 25 år.
Projektet giver mulighed for at øge indsatsen for nikotinafvænning blandt unge, uanset om det er forbrug af cigaretter, snus, puffbarer eller andre røgfrie nikotinprodukter.
Som noget nyt er der mulighed for at give tilskud til medicin til nikotinafvænning ved deltagelse i et forløb med en vejleder i Sundhedscenter Viborg.
Praktiserende læge og praksispersonale spiller en afgørende rolle i forhold til opsporing og henvisning af unge med nikotinforbrug: Unge og nikotin: »Når en læge taler, bliver der lyttet« | Ugeskriftet.dk
Praktiserende læger kan sende en elektronisk SOFT-henvisning til Viborg Kommune. Husk at angive borgerens telefonnummer. Herefter tager Sundhedscentret kontakt og aftaler det videre forløb.
Borgeren har også mulighed for selv at henvende sig til Sundhedscentret på rygestop@viborg.dk eller til sundheds- og forebyggelsesmedarbejder Line Falk Jacobsen på telefon 2366 1276.
_____________________________________________________________
Mette Kvist, Chefkonsulent, Social, Sundhed & Omsorg og Beskæftigelse, Viborg Kommune
Niels-Jørgen Moeslund, Praksiskonsulent, Viborg Kommune
Sendt til praktiserende læger i Viborg Kommune |