Spring til indhold

PKOrientering, september 2022 - Hospitalsenhed Midt

Dette orienteringsbrev indeholder information bl.a. fra Ortopædkirurgi. Blodprøver og Biokemi. Kirurgi. Diagnostisk Center. Hammel Neurocenter. Plastikkirurgi Aarhus Universitetshospital. FMK. Brug Praksiskonsulenterne

September 2022

 

Kære kollega

Temperaturen falder, bladene falder kun priserne stiger, men til gengæld er september udgaven af PKOrientering på banen med nyt fra nogle af afdelingerne i Hospitalsenhed Midt.

Ortopædkirurgi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Eric Døssing Mønning

Skulderpatienter
Der er aftalt en forenklet og mere smidig arbejdsgang for skulderpatienter, som henvises til Ortopædkirurgisk Klinik. Vi skal fra almen praksis fremover kun sende én henvisning til Ortopædkirurgisk Klinik – denne dækker både henvisning til røntgen og forundersøgelse. Ortopædkirurgisk sekretariat booker selv røntgenundersøgelsen på hurtigst mulige tid og på samme dag som forundersøgelsen i Ortopædkirurgisk Klinik. Patienten slipper for dobbelt ventetid og kan nøjes med kun ét besøg på hospitalet og vi får den korrekte røntgenundersøgelse på rette tid. Husk fortsat, at henvisningen skal indeholde anamnese og objektive fund. Patientens habituelle og aktuelle funktionsniveau og oplysninger om eventuelle tidligere behandlinger/røntgenundersøgelser.

Nedgroet negl
Ortopædkirurgisk Klinik kan tilbyde voksne patienter (+16 år) en direkte tid til behandling for nedgroet negl, hvis der foreligger en henvisning indeholdende følgende oplysninger:

a)  Beskrivelse af gode pulsforhold i foden.
b)  Pt. ikke har diabetes.
c)  Ingen tidligere operation på aktuelle tå.
d)  Bøjlebehandling er forsøgt uden effekt.
e)  Ingen pågående svampeinfektion i neglen.
f)  Neglen er ikke deform.

Blodprøver og Biokemi

Praksiskonsulent Charlotte Eithz

Mobil lab
Tag altid stilling til, om det er nødvendigt at bruge mobiltjenesten. Blodprøver og Biokemi vil gerne opfordre til, at de praktiserende læger kun benytter mobil blodprøvetagning når det af helbredsmæssige eller mobilitetsmæssige årsager er nødvendigt for den enkelte patient.

I forbindelse med en opgørelse over brugen af hospitalernes mobile prøvetagningsordninger, fremgår det at Hospitalsenhed Midt har dobbelt så mange prøvetagninger, som alle andre mobilenheder i regionen. Det kan der være mange gode grunde til, men alligevel værd at reflektere over. Det er ressourcekrævende at tage blodprøver i hjemmet, bioanalytikerne kan selvsagt betjene flere patienter i ambulatorierne og på den måde nedbringe ventetider.

Afdelingen skal selvfølgelig fortsat køre ud til patienter som ikke kan komme i ambulatorier eller til lægen til blodprøvetagning.

Kirurgi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Eric Døssing Mønning

Brystkirurgerne håndterer ikke patienter, hvis problemstilling handler om indsættelse af proteser eller problemer med indsatte proteser. Det er en ren plastikkirurgisk problemstilling og skal henvises til dem.

Patienter der henvises i mammakræftpakke skal henvises til Brystklinik Billeddiagnostik og IKKE Brystklinik Kirurgi.

Mænd med mistanke om gynækomasti skal henvises til endokrinologerne, Medicinsk Afdeling.

Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Røntgenafdelingen vil fremover have fokus på at følge forløbsprogrammet for MR-columna. Der udføres rigtig mange MR-skanninger hvor indikationen kan diskuteres. Henvisninger fra almen praksis udgør ca. 50% af alle henvisninger til MR-columna. Se forløbsprogrammet her: Implementering af forløbsprogram for patienter med lænderygsmerter

LINK: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/information-til-praksis/midtjylland/fysioterapeut/nyheder/forloebsprogram-laenderygsmerter/

Der rettes specielt opmærksomhed på, at man i henvisningen beskriver varighed af gener, symptomatologien - og eventuelt ”røde flag”.

Akutte MR rygundersøgelser skal altid konfereres med rygvagten og foretages på RH-Viborg.

Ved mistanke om spondylartrit skal der ikke henvises til MR før henvisning til reumatologerne.

Os coccygis fremstilling er ikke via røntgen, men kun ved MR.

Sammenfaldsundersøgelser som ikke er akutte kan udføres på Røntgen og Skanning, RH-Silkeborg. Ved akut sammenfald eller frakturmistanke, eksempelvis efter fald, skal henvises til Røntgen og Skanning, RH-Viborg.

Rygtraumer børn skal altid visiteres til Viborg.

Medicinsk afdeling RH-Silkeborg

  1. Reuma-henvisning: Overordnet er der nu een vej ind i henvisning til afdelingen. Dog er det fortsat nødvendigt at ringe ved behov for samdagsudredning for Polymyalgi. Der arbejdes på anden løsning uden opringning.
  2. Infektionsmediciner Britta Tarp gør opmærksom på udredning for hepatitis C hos misbrugere, ved stikuheld, ved hepatitis A og B positive samt hos HIV positive, men også blot hos patienter med ALAT forhøjelse (blot marginale eller udsvingende). Hepatitis C er asymptomatisk indtil der er opstået komplikationer og sygdommen kan kureres.
  3. Der er 2 projekter i støbeskeen: a) udredning efter fald hos ældre og b) videokonsultation mellem almen praksis-kommune og evt. sygehus klinik. Mere om det inden længe.

Hammel Neurocenter

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Hjerneskadesamrådet
Hjerneskadesamrådet arbejder på nogle detaljer vedrørende diagnoser på genoptræningplanen (GOP) fordi der af forskellige årsager anvendes en meget uspecifik overordnet neurorehab-diagnose. De arbejder vedvarende på at styrke den prognostiske information i epikrisen samt information vedrørende hvad der rent faktisk er sagt til patient og pårørende vedrørende dette.

Projekt vedrørende cerebral parese
Projektet vedrørende cerebral parese: Udviklingen af Danmarks første habiliteringstilbud for voksne med cerebral parese er begyndt i Hospitalsenhed Midt, men det er kun enkelte kommuner hvorfra der på nuværende tidspunkt kan henvises fra almen praksis og institutioner. Aktuelt kan man henvise fra Randers-, Horsens- og Viborg Kommune.

Læs mere her: Klinik for Cerebral Parese

Plastikkirurgi, Aarhus Universitetshospital

Generelt skal patienten have et BMI under 25 samt være rygeabstinent i minimum 4 uger som udgangspunkt for elektiv kirurgi. Husk derfor at notere rygestatus og BMI på alle henvisninger.

Patienter med gynækomasti: Der henvises til udredning via Lægehåndbogen: Gynækomasti. Når der henvises til Plastikkirurgi skal formålet være operation og man skal man være opmærksom på følgende: Som hovedregel behandles patienter med bilateral gynækomasti kun ved Tanner grad 4-5, det vil sige kvindelignende bryst synligt gennem tøjet.

Henvisninger af massivt vægttabs patienter (MWL-patienter) og abdomen pendens Abdomen: Der skal være et overhæng af hud på > 5 cm. Det vil sige en hudfold der måler 5cm (hud mod hud). Ellers er opgaven for egen betaling i kosmetisk regi.

FMK som altid…

Som altid en venlig påmindelse om at opdatere FMK ved alle elektive henvisninger.

Praksiskonsulenterne - Brug os!

Hvis du synes der er ting, der ikke fungerer optimalt i forhold til samarbejdet med Hospitalsenhed Midt, så suk ikke, men kontakt i stedet praksiskonsulenterne.

Praksiskoordinator

Poul Oluf Olesen
Vestergade 22
8850 Bjerringbro

E-mail: poo@dadlnet.dk

Hospitalspraksiskonsulenter


Jonas Hald
jonashald@dadlnet.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Røntgen og Scanning
Neurologi

Mikkel Møller Larsen
mikkelml@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Børn og Unge

Klara Bjerrum
klaratb@yahoo.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Kvindesygdomme og Fødsler

Poul Oluf Olesen
poo@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Medicinsk afd.,
Hjertesygdomme
Fysiologi

Hanne Toft Væsel
htv@dadlnet.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Akutafdelingen

Charlotte Eithz
klinik@eithz-vaesel.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Blodprøver og Biokemi
Patologi


Eric Døssing Mønning
ericdoessingmoenning@gmail.com

Stadion Allé 1, 2.
8800 Viborg

Kirurgi
Ortopædkirurgi


Estrid Muff Aagaard
estridmuff@gmail.com

Søndergade 4
8600 Silkeborg

Diagnostisk Center
Center for Planlagt Kirurgi
Hammel Neurocenter

_____________________________________________________________

Poul Oluf Olesen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Viborg, Skive og Silkeborg kommuner