Om patienterstatningssager
Patienterstatningssager
Antallet af patienterstatningssager er stigende. I Nord-KAP mener vi en række af disse sager rummer væsentlig læring, der er klinisk relevant for den praktiserende læge. Derfor har vi valgt at bringe udvalgte cases, hvor vi mener praktiserende læger kan få udbytte af fortællingen. Det er væsentlig at understrege at der her er tale om afgjorte sager hvor forløbet har haft helbredsmæssige konsekvenser for patienterne.
Det er forskel på patienterstatningssager og patientklagesager idet patienterstatningsager ikke har juridiske konsekvenser for den involverede læge, men udelukkende sikrer patienten økonomisk kompensation.
For at belyse området er der udarbejdet et notat fra juridisk afdeling om patienterstatning.
Det er værd at bemærke:
- Patienterstatningssagen tager udelukkende stilling til, om patienten har fået en skade som følge af behandlingen, og om patienten kan få erstatning. Patienterstatningssagen rejser ikke kritik af enkelte sundhedspersoner, hospitaler eller klinikker.
- Sagerne vurderes ud fra en specialistmålestok: Udgangspunktet er, hvordan en erfaren specialist på området ville handle under de givne forhold, og hvorvidt skaden med overvejende sandsynlighed ville kunne være undgået med denne behandling.
- Da alment praktiserende læger er speciallæger i almen medicin, kan de ikke på samme måde som f.eks. skadestuelæger karakteriseres som generalister. Derfor er specialistnormen på området for almen medicin den erfarne alment praktiserende læge.
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk.