Hospice
Læs om muligheden for henvisning til hospice på denne fællesside for alle hospice i Region Syddanmark.
Hospice modtager patienter, der har en alvorlig, uhelbredelig sygdom med komplekse palliative problemstillinger af fysisk, social, psykologisk og åndelig/eksistentiel karakter, hvor der er behov for tværfaglig specialistindsats.
- Lægen sender henvisning (du finder henvisningsinfo på de enkelte hospices hjemmesider)
- Hospice visiterer, enten til symptomlindrende ophold hvor man kan komme hjem igen, eller til livets afslutning
- Patient og/eller pårørende får besked om visitationen
- Det er altid den patient med den mest komplekse palliative problemstilling, der får den næste plads
- Der er frit hospicevalg i Danmark
- Det er gratis at være indlagt på hospice.
Information om de enkelte hospice i Region Syddanmark
Besøg Hospice Sydfyns hjemmeside
Besøg Hospice Sydvestjyllands hjemmeside
Besøg Hospice Sønderjyllands hjemmeside
Visitationskriterier
Specialiseret palliativ indsats på Hospice
Hospice yder specialiseret, tværfaglig indsats til patienter med livstruende sygdom ledsaget af komplekse palliative problemstillinger af fysisk, psykisk, social og/eller eksistentiel karakter, der ikke kan lindres tilstrækkeligt på basisniveau, af egen læge, kommunal døgnpleje eller på almindelig hospitalsafdeling.
Ved komplekse problemstillinger forstås dels problemstillinger, hvor graden af de enkelte problemstillinger er stor, eller hvor der forekommer flere sammenhængende symptomer.
Patientgruppe
Patienter med livstruende sygdom ledsaget af komplekse palliative problemer.
Fremgangsmåde for henvendelse
Patienten og de pårørende kan tilbydes specialiseret indsats, uanset hvor i sygdomsforløbet patienten befinder sig, og uanset hvilken livstruende sygdom, det drejer sig om.
Patienten skal være informeret om sygdommens karakter og skal vide, at indsatsen vil være lindrende pleje og behandling.
Patienten skal give samtykke til henvisning til hospice.
Patienten skal henvises af læge, og inden henvisning anbefales det, at patienten screenes for palliative behov ved hjælp af EORTC–QLQ-C15-PAL.
Elektronisk henvisning
Henvisningen sendes elektronisk, og følgende bedes oplyst:
- Navn, cpr-nummer, adresse, telefonnummer, pårørendekontakt
- Egen læge, kontakt til hjemmeplejen
- Henvisningsdiagnose
- Kort beskrivelse af sygdomshistorie og almen tilstand
- Beskrivelse af aktuelle palliative problemstillinger, som kvalme, smerter, åndenød, angst og uro og hvad der tidligere er forsøgt af behandling
- Oplysning om evt. åben indlæggelse og sociale ydelser (terminalerklæring, medicintilskud, plejeorlov)
- Afstemt FMK
- Patienten skal give samtykke til, at der må indhentes relevante helbredsoplysninger.
Visitationskriterier som skal være opfyldt
- Behandling med helbredende sigte skal være ophørt og patienten opfylder betingelserne for udfærdigelse af terminal erklæring.
- Behandlingsniveauet skal være afklaret, og det er ønskeligt, at der ved en forudgående samtale er informeret om, at sygdommen er fremskreden på en måde, at forsøg på genoplivning ved hjertestop kun i yderst sjældne tilfælde vil være til gavn for patienten.
- Patienten skal være informeret om andre muligheder for støtte og ophold.
- Patienten må være bekendt med, at hvis indlæggelsen har ført til optimal symptomlindring, således at patienten vurderes at være i en stabil fase, vil udskrivelse fra hospice finde sted.
Visitation
Henvisningen vil blive vurderet senest to hverdage efter modtagelsen i et tværfagligt forum minimum bestående af læge og sygeplejerske. Henvisende instans og om muligt egen læge vil blive kontaktet, hvis patienten ikke vurderes at have behov for specialiseret palliativ indsats.
Indlæggelse på hospice
Såfremt patienten opfylder visitationskriterierne, indlægges den patient, som vurderes at have de mest komplekse problemstillinger, så hurtigt det er muligt.
Alle patienter tilstræbes at opnå telefonisk kontakt, inden for to hverdage, hvor de orienteres om visitationen og hvornår de kan forvente at opnå en plads.