Æg, overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Allergi

  • Ved æggeallergi er det vigtigt at holde 100 % æggefri diæt, da selv små mængder æg kan udløse symptomer
  • Der er krav om mærkning af æg i fødevarer
  • Lecithin (E322) er et tilsætningsstof, som er udvundet af enten æg eller soya. I varedeklarationen vil det i så fald stå som "æglecithin" eller "lecithin fra æg". Æglecithin bruges kun i meget små mængder i fødevarer og udløser kun i sjældne tilfælde symptomer. Dette kun hos særligt følsomme
  • Der er mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg. Nogle af proteinerne findes i blommen - andre i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner personer er allergisk overfor. Dog har det ingen praktisk betydning, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt ikke indeholder æggeblomme
  • Æggets allergene proteiner ødelægges ikke af varme, så hverken stegt, bagt eller kogt æg tåles
  • Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle. Økologiske æg tåles heller ikke
  • Over halvdelen af børn med allergi over for æg, vokser fra allergien inden de fylder 5 år, hvorfor re-testning er vigtig 

Sådan stilles diagnosen

Hvis symptomerne er udtalte, og andre lidelser kan udelukkes, vil mistanken om fødevareallergi være velbegrundet. Sædvanligvis vil yderligere udredning foregå hos speciallæge på allergiklinik eller på hospital.

Allergitestning kan ske med priktest eller ved måling af allergiantistof, IgE, i en blodprøve. Det er vigtigt, at allergitestning foretages og vurderes af speciallæge, idet tolkning af resultatet delvis beror på erfaring med, hvorvidt reaktionen har betydning i praksis.

En speciallæge i allergisygdomme kan foreslå, at man gennemgår et program som for eksempel nedenstående:

  • Kostdagbog i to uger, hvor der omhyggeligt føres dagbog over kost og eventuelle reaktioner
  • De fødeemner, som på baggrund af relevante reaktioner anført i kostdagbogen, skal efterfølgende udelukkes i endnu 2 ugers periode
  • Hvis symptomerne bedres væsentligt, er det næste trin en fødevareprovokation. I første omgang en "åben" provokation, hvor både personen og læge ved hvilken fødevare, der testes. Der kan i nogle tilfælde være brug for en række dobbeltblindede placebokontrollerede provokationer, hvor hverken læge eller personen ved, om der testes med den mistænkte fødevare – før koden brydes efter endt provokation

Kost ved æggeallergi

Ved æggeallergi er det vigtigt at spise 100 % æggefrit, idet selv små mængder æg kan udløse en reaktion.  

Brød

  • Æg findes i nogle typer brød, men der findes flest brødprodukter uden æg
  • Læs på næringsdeklarationen om der er æg i ingredienslisten
  • Husk at spørge, om der er allergener i brød og særligt andet bagværk som købes hos fx bageren, på café og restaurant

Pålæg

  • Kogt æg, stegt æg og røræg samt remoulade, mayonnaise og alle former for mayonnaisesalater skal undgås
  • Enkelte typer leverpostej, andre postejer, patéer og crabsticks kan også indeholde æg
  • Nogle typer modnede oste eks. parmesan og manchego indeholder lysozym, et enzym der udvindes af æg. Dette kan være et problem for meget følsomme æggeallergikere
  • Alternativer er friskost, kødpålæg, leverpostej uden æg samt fiskepålæg, frugtpålæg og syltetøj

Middagsmad

Kød og fisk

  • Kød, fisk og fjerkræ i "ren form" er naturligt fri for æg
  • Panering indeholder ofte æg og skal undgås
  • Færdige middagsretter, fx lasagne, supper og gratin kan indeholde æg

Pasta

  • Frisk pasta indeholder næsten altid æg
  • Tørret pasta såsom spaghetti, makaroni og lasagne fås ofte uden æg

Andet

  • Bouillonterninger kan indeholde æg
  • Færdigfremstillede sovser og dressinger kan indeholde æg

Kager og desserter

  • Mange kager, desserter, fromager og cremer indeholder æg
  • Der findes mange æggefrie dessertalternativer
  • Pandekager indeholder almindeligvis æg, men kan sagtens laves uden

Ægge-erstatning

  • Der findes æggeerstatninger på markedet, som kan købes i bl.a. helsekostforretninger fx produktet "No egg":
    • én som er lavet af majsstivelse, hærdet palmeolie og lupinmel
    • én bestående af majsstivelse og kartoffelstivelse
    • én lavet på kartoffelstivelse og tapioca stivelse
    • æggehvideerstatning lavet af hydroxypropylmethylcellulose 
  • Hjemmelavet "æggeerstatning" kan laves ved at koge 50 g hørfrø og 6 dl vand i 5-10 min. Pres massen gennem en si og afkøl den

Is og yoghurt

  • Is findes både med og uden æg
  • Sorbet er et alternativ
  • Yoghurt indeholder ikke æg
  • Koldskål fås både med og uden æg

Chokolade

  • Størstedelen af chokolade på markedet er æggefrit
  • Slik kan indeholde "lecitin fra æg", dette skal stå på varedeklarationen

Alkoholholdige drikke

  • Æggelikør indeholder protein fra æg

At spise ude

  • For mennesker med æggeallergi kan det være en stor udfordring at spise ude, fordi æg indgår i mange færdige produkter fx dressing, sovs og færdigretter
  • Vælg derfor mad lavet fra bunden af naturlige råvarer; grøntsager, frugt, kartofler, ris, kød, fisk, fjerkræ
  • Som regel er det muligt at finde æggefrie retter, men kager er ofte et problem
  • Meget følsomme æggeallergikere skal også tage hensyn til risikoen for kontaminering af æg fra andet mad
  • Faren for kontaminering af æg fra anden mad er altid til stede

Ernæringsmæssige konsekvenser

  • At æg elimineres fra kosten har oftest kun lille betydning for indtaget af protein, vitaminer og mineraler

Læs mere om æggeallergi hos Astma-Allergi Danmark.

Vacciner

  • Nogle vacciner er fremstillet i kyllinge-embryofibroblastceller eller i befrugtede hønseæg og kan derfor indeholde små restmængder af æg-protein, hovedsageligt i form af ovalbumin
  • Følgende vacciner, som aktuelt anvendes i Danmark, kan indeholde æg-protein: MFR-, influenza-, gul feber-, rabies-, tick-borne encephalitis- og hepatitis A-vaccine
  • Nogle vacciner har så små mængder æggeprotein, at symptomer ikke udløses
  • For nogle patienter, kan æggeallergi have betydning for, hvorvidt patienten kan blive vaccineret eller ej
  • Hos patienter med æggeallergi kan overvejes henvisning til allergologisk specialafdeling eller allergicenter
  • Alvorlige allergiske straks-reaktioner sker sjældent og karakteriseres ved symptomer fra hud, luftveje og det kardiovaskulære system
  • Der er dog studier, der tyder på, at de alvorlige allergiske reaktioner, der er set efter vaccination med vacciner indeholdende æg-protein, slet ikke skyldes æg, men andre indholdsstoffer som gelatine
  • Tal med din læge og læs mere på Statens Seruminstitut 

MFR-vaccinen

  • MFR-vaccinen indeholder så små mængder æggeprotein, at der ikke er risiko for alvorlig reaktion
  • MFR vaccinen er ikke kontraindiceret hos personer med æggeallergi
  • Personer med æggeallergi kan derfor vaccineres som normalt hos egen læge

Influenzavaccine

  • Influenzavacciner indeholder en større mængde æggeprotein
  • Personer med æggeallergi kan henvises til allergologisk specialafdeling eller allergicenter

Rejsevacciner

  • Gul feber vaccine indeholder æggeprotein. Hos personer med alvorlig æggeallergi, bør vedkommende ikke vaccineres, medmindre rejse til udsatte områder er nødvendigt. Henvis i så fald personen til en allergologisk specialafdeling eller allergicenter
  • Tick-born encephalitis (TBE) vaccine indeholder æggeprotein og kan give alvorlige reaktioner. Henvis til allergologisk specialafdeling eller allergicenter, hvis vaccinen er nødvendig
  • Hepatitis-A vaccinen Epaxal indeholder æggeprotein (udgået). Benyt anden hepatitis-A vaccine

Andre relevante artikler

Patientinformation

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Niels Küchen

speciallæge for børne- og ungdomsmedicin, specialist for pædiatrisk allergologi og astma, Allergisygdomme, klinik 1, Gentofte Hospital

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen