Fagmedarbejdere
Frugt, grønt og bær, overfølsomhed
Generelt
Overfølsomhedsreaktioner for frugt, grønt eller bær skyldes hyppigst en krydsallergi hos pollenallergikere. Krydsallergi betyder at kroppen kan ikke skelne mellem pollen og visse typer af frugt og grønt, og udløser en allergisk reaktion.
Pollenallergikere reagerer hyppigst på krydsreaktioner mellem pollen og frugt:
- Birk krydsreagerer med æble (især de grønne), pære, kiwi og stenfrugter (såsom kirsebær, nektarin, fersken, abrikos, blomme mv.) samt gulerod, selleri og tomat
- Græs kan krydsreagere med appelsin, tomat, melon, æble og kiwi
- Bynke krydsreagerer med gulerod, peberfrugt, selleri, persillerod, pastinak og melon
- Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Blandt dem, der kun har birkepollenallergi, oplever kun hver tredje krydsreaktioner
Personer med latexallergi kan og krydsreagere med frugt og grønt fx med banan, avokado, kiwi, papaya, figen, tomat og kartoffel
Godt at vide
- Nogle med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre har kun symptomer i pollensæsonen
- Typisk er symptomerne ved krydsallergi lette og harmløse
- Mange pollenallergikere tåler frugt bedre, hvis den er skrællet og/eller varmebehandlet fx kogt eller stegt
- Til at be- eller afkræfte pollenallergi kan bruges priktest eller blodprøve. Allergitest for madvarer benyttes sjældent i forbindelse med pollenallergi
- 600 g frugt og grønt dagligt er en del af den sunde kost og skal derfor ikke undlades pga. allergi. Personen må spise de frugter og grøntsager, som tåles
- Mere information i Sundhedsstyrelsens pjece
Andre relevante temaer
- Fødevareallergi og -intolerans
- Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening
- Fisk, overfølsomhed
- Komælksprotein, overfølsomhed hos børn
- Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne
- Soja, overfølsomhed
- Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed
- Nødder, mandler og frø, overfølsomhed
- Tilsætningsstoffer, overfølsomhed
- Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed
- Æg, overfølsomhed
- Cøliaki og hvedeallergi
- Laktosereduceret kost
- Alt om kost
- Astma-Allergi Danmark - om fødevareallergi
Patientinformation
Kilder
Har du en kommentar til artiklen?
Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.Indhold leveret af