Fagmedarbejdere
Laktosereduceret og laktosefri kost
Basisoplysninger
Laktoseintolerans
- Laktose er det samme som mælkesukker
- Laktoseintolerans skyldes mangel på enzymet laktase, som spalter mælkesukker i tarmen
- Laktoseintolerans er ufarligt, men giver ubehag i form af oppustethed, mavekneb og diarré
- Langt de fleste tåler laktose i mindre mængde
Forekomst
- 3-5 % af den voksne befolkning med dansk oprindelse
- 15-60 % i sydeuropæiske lande
- Næsten 100 % af verdens asiatiske befolkning
Terapeutisk strategi
- Hvis der er mistanke om laktoseintolerans, kan patienten udredes ved en laktosebelastningstest med indtag af 50 g laktose opløst i vand eller en blodprøve (MCM6-gentest)
- Det anbefales at spise en kost helt uden laktose i ca. 1 uge
- Når patienten er symptomfri, kan laktoseindholdet i kosten gradvist øges, for at finde ud af hvor tolerancetærsklen ligger
- Det er individuelt hvor meget laktose i kosten, som patienten tåler
- Ved gradvist at øge laktoseindtaget i kosten, vil patienten opnå en individuelt tilpasset laktosereduceret kost
- Det kan være en fordel at fordele laktosen ud på flere måltider
Overgang fra laktosefri til laktosereduceret kost
- Når patienten er symptomfri efter at have begyndt med en helt laktosefri kost, kan laktoseindholdet i kosten gradvist øges. Formålet er at finde den individuelle tolerancetærsklen
- Voksne patienter tåler ofte 7-12 g laktose pr. dag, hvis det fordeles på flere måltider
- 10 gram laktose svarer til ca. 2 dl mælk eller ca. 3,5 dl yoghurt
- Toleransen øges ofte, hvis den laktose indtages sammen med et måltid
- Det er muligt at købe laktase enzymer på apoteket og tage dem til måltidet
Gode laktosefri alternativer og erstatningsmuligheder
Drikke
- Det er en fordel at bruge laktosefri komælksalternativer for at sikre kalciumindtaget og for at begrænse indtaget af sukkerholdige drikke
Grød
- Hjemmelavet grød laves uden laktoseholdig mælk
- Køb industrifremstillet grød til børn uden mælk
- Grøden kan tilberedes på vand, men dette anbefales ikke til helt små børn, fordi næringsindholdet bliver lavere end i almindelig grød
- Laktosereducerede vællinger kan laves selv på samme måde som grød
Brød og kornblandinger
- Brød med mælk har et lavt laktoseindhold (0,1-1 g laktose pr. 100 g) og tåles af de fleste
Smør/margarine
- Almindeligt smør og margarine kan bruges
Pålæg
- Alle faste, hvide oste er laktosefattige og kan bruges
- Fisk og fiskekonserves, kød/fjerkræ i "ren form", æg, kartoffel, frugt er fri for laktose
Middagsmad
Kød, fjerkræ og fisk
- Kød, kylling og fisk i "ren" form er mælkefrie og indeholder ikke laktose
- Farsprodukter af kød eller fiskefars har et middel laktoseindhold (1-3 g pr. 100 g) og kan afprøves ved laktosereduceret kost
Kartofler og ris
- Ris og kogte, stegte eller friterede kartofler er fri for laktose
- Kartoffelmos, flødegratinerede kartofler o.l. har et middel laktoseindhold og kan afprøves ved laktosereduceret kost
Pasta
- Spaghetti og makaroni indeholder ikke laktose
Saucer
- Saucer kan variere i indhold af mælk, fløde og dermed også laktose
- Laktosereducerede saucer kan laves med laktosefri mælk/fløde eller baseres på bouillon eller tomat
Stegefedt
- Ved laktosereduceret kost kan almindeligt smør og margarine bruges
Desserter og andet
- Desserter, is og kager kan have et højt laktoseindhold, men dette varierer afhængig af, hvilke ingredienser som er brugt
- Anbefalet brug af desserter, som ikke er baseret på mælk, fløde eller creme fraiche
- Laktosefri fløde/creme fraiche kan bruges som ingrediens i hjemmelavede desserter
- Laktosefri mælk kan også benyttes i desserter og kager
Is og yoghurt
- Flødeis har et højt laktoseindhold (>3 g laktose pr. 100 g) og kan kun bruges i små mængder, afhængig af laktoseindholdet i måltidet i øvrigt
- Sojais, is lavet af flødeerstatning, fløde tilsat laktase-enzymer eller sorbet er laktosereducerede alternativer
- Små mængder yoghurt kan prøves ved laktosereduceret kost
Frugt
- Frugt er fint at bruge som dessert og mellemmåltid
Chokolade
- Mørke chokolader er laktosefrie og kan bruges. De fleste kogechokolader er også laktosefrie, men enkelte kan indeholde mælkebestanddele
- Mælkechokolader har et højt laktoseindhold (>3 g pr. 100 g)
Spise ude
- Personer, som følger en laktosereduceret kost, klarer sig ofte ved at begrænse indtaget af madvarer med højt laktoseindhold
- Det er også muligt at tage laktase-enzymer i form af tabletter. Disse kan købes i håndkøb på apoteket
- Effekten af denne type enzymer varierer noget fra person til person, og det kan være en god idé at teste dette på forhånd
Alkoholholdige drikke
- Det er kun likører af typen Irish Cream, som indeholder laktose
Hel- og halvfabrikata/færdigmad
- Hverken i Danmark eller i EU er der regler for, hvilke fødevarer der må indeholde laktose, eller hvor meget laktose en fødevare må indeholde
- Det betyder, at man som forbruger må læse på deklarationen og se, om der er mælk eller lignende i fødevaren:
- Mælk er på EU´s allergenliste og skal altid deklareres
- Laktose brugt som bærestof skal nævnes i ingredienslisten
Konsekvenser
Ernæringsmæssige konsekvenser
- Vitamin- og mineralindholdet i kosten vil ikke adskille sig fra en normalkost, hvis der bruges laktosefri mælk og laktosefri mælkeprodukter
- Calciumindtaget kan blive for lavt, hvis der ikke bruges laktosereducerede komælksprodukter
- Ved dagligt brug af skæreost, grøntsager, nødder, tørret frugt og enkelte frø/korntyper vil det være muligt at dække calciumbehovet
- Det kan i enkelte tilfælde være nødvendigt med calciumtilskud i form af piller, tyggetabletter eller brusetabletter, gerne sammen med tilskud af vitamin D
Oversigt laktoseindhold
Oversigt over laktoseindhold pr. 100 g i forskellige madvarer
Højt (> 3 g) | Middel (1-3 g) | Lavt (0,1-1 g) | Meget lavt (< 0,1 g) |
| Mælk | Hytteost | Smørbart blandingsprodukt | Skæreoste |
| Piskefløde | Pølser | Feta | Bløde oste - brie mm |
| Mælkechokolade | Leverpostej | Smør, margarine | Mørk chokolade |
| Flødeis | Creme fraiche | Brød bagt på mælk | |
| Syrnet mælk/yoghurt | Pandekager | ||
| Grød med mælk |
Gede- og fåremælkens laktoseindhold svarer til komælkens.
Andre relevante temaer
- Fødevareallergi- og intolerans
- Mærkning af fødevarer og utilsigtet forurening
- Fisk, overfølsomhed
- Komælksprotein, overfølsomhed hos børn
- Komælksprotein, overfølsomhed hos voksne
- Soja, overfølsomhed
- Frugt og bær, overfølsomhed
- Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed
- Nødder, mandler og frø, overfølsomhed
- Tilsætningsstoffer, overfølsomhed
- Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed
- Æg, overfølsomhed
- Cøliaki og hvedeallergi
- Astma-Allergi Danmark - om fødevareallergi
Patientinformation
Kilder
Har du en kommentar til artiklen?
Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.Indhold leveret af