Nødder, mandler og frø, overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Basisoplysninger

Ved allergi over for nødder er det vigtigt at undgå at spise de nødder, du ikke kan tåle. Selv ganske små mængder kan udløse en reaktion.

Hvis der er én slags nødder, du ikke tåler, så betyder det nødvendigvis ikke, at du skal undgå alle nødder. Der ses dog visse sammenhænge, hvor der ses en lighed af proteindelen:

  • En reaktion på hasselnød vil ofte være forbundet med reaktion på valnød
  • En reaktion på cashewnød giver potentiel risiko for reaktion på pistacienød 
  • En reaktion på valnød giver potentiel risiko for reaktion på pekannød

Nødder som ofte giver allergiske reaktioner er:

Andre nødder, frø og kerner, som sjældnere giver allergiske reaktioner:

  • Birkes
  • Græskarkerner
  • Kastanjer
  • Kokosnødder
  • Pekannødder
  • Pinjekerner
  • Pistacienødder
  • Sesamfrø
  • Solsikkekerner
  • Macadamianødder

Nødder og krydsreaktioner

De fleste der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Fx udvikler 70% af allergikere med birkepollenallergi en krydsallergi med visse frugter, grøntsager, hasselnød, mandel, paranød og valnød. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og nogle proteiner i nødder, grøntsager eller frugter. 

Nogle nøddeallergikere tåler bedre nødder i varmebehandlet form. Det er individuelt, hvor meget varmebehandling der skal til for at mindske allergen-intensiteten tilstrækkeligt

Fødevarer med nødder

Morgenmadsprodukter

  • Især mysli indeholder ofte nødder

Brød og kornblandinger

  • Brød, knækbrød, boller og andet bagværk kan indeholde nødder 
  • Brød og bagværk, som købes hos bageren, på caféer og restauranter er oftest ikke mærket, men kan indeholde forskellige typer nødder og frø. Spørg personalet

Pålæg

  • Mortadella (italiensk pølse) indeholder pistacienødder
  • Ost kan være pyntet med nødder og derfor indeholde spor af nødder
  • Tahin er lavet af sesamfrø og anvendes f.eks. i hummus samt tyrkiske kager og kiks
  • Pesto kan indeholde f.eks. valnødder, mandler, cashewnødder eller pinjekerner

Middagsretter

  • Mange retter fra fremmede køkkener indeholder nødder. Det gælder fx ofte afrikanske, kinesiske, indonesiske, mexicanske, thailandske og vietnamesiske retter
  • Vegetarretter kan indeholde nødder
  • Nødder bruges undertiden som drys på salater

Kager, desserter, slik, chokolade og is

  • Nødder kan findes i chokolade, konfekt, slik, kager og desserter. Marcipan er fremstillet af mandler. Nougat er lavet af hasselnødder
  • Nødder bruges ofte som pynt på is, kager og wienerbrød
  • Makroner og makronfyld kan indeholde marcipan og dermed mandler
  • I nogle fødevarer kan der være små mængder af nødder, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med nødder under fremstillingsprocessen. Ofte er dette mærket med "Kan indeholde spor af"
  • Slik i løsvægt kan ofte indeholde spor af nødder

Allergimærkning af nødder

Visse nødder skal altid angives i varedeklarationen, da de er underlagt reglen for allergimærkning. Følgende nødder skal altid angives i varedeklarationen; mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og macadamianød. 

"Kan indeholde spor af"

"Kan indeholde spor af" betyder, at en fødevare fx nødder kan findes i fødevaren. Oftest skyldes dette, at virksomheden ikke helt kan sige sig fri for, at fx rester af nødder fra en produktion helt utilsigtet er kommet over i en mysli uden nødder fra en anden produktion. Det kaldes kontamination. 

"Kan indeholde spor af hasselnød" betyder per definition, at fødevarer kan indeholder rester af hasselnød. Det vil sige at du potentielt kan få en allergisk reaktion, hvis du spiser produktet. 

Det er frivilligt, om fødevareproducenter vælger at mærke fødevaren med "kan indeholde spor af". Fødevarestyrelsen finder det som udgangspunkt, at være vildledende at mærke med en mulig kontaminering eller anden form for utilsigtet overførsel til fødevaren: "En unødig eller udokumenteret anvendelse af advarsler om mulig tilstedeværelse af fremmede stoffer, herunder allergifremkaldende stoffer, kan i visse situationer være egnet til at fremkalde angst hos forbrugerne i strid med mærkningsbekendtgørelsens § 92 nr. 2."

Download evt. pjecen fra Sundhedsstyrelsen, Allergi over for korn, nødder, jordnødder og soja. eller find mere information her. Bemærk, pjecen er af ældre dato. Regler for næringsdeklaration er derfor ikke opdateret. 

Patientinformation

Andre relevante temaer

Kilder

Supplerende læsning

 

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen