Supplerende læsning
Ved allergi over for nødder er det vigtigt at undgå at spise de nødder, du ikke kan tåle. Selv ganske små mængder kan udløse en reaktion.
Hvis der er én slags nødder, du ikke tåler, så betyder det nødvendigvis ikke, at du skal undgå alle nødder. Der ses dog visse sammenhænge, hvor der ses en lighed af proteindelen:
Nødder som ofte giver allergiske reaktioner er:
Andre nødder, frø og kerner, som sjældnere giver allergiske reaktioner:
De fleste der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Fx udvikler 70% af allergikere med birkepollenallergi en krydsallergi med visse frugter, grøntsager, hasselnød, mandel, paranød og valnød. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og nogle proteiner i nødder, grøntsager eller frugter.
Nogle nøddeallergikere tåler bedre nødder i varmebehandlet form. Det er individuelt, hvor meget varmebehandling der skal til for at mindske allergen-intensiteten tilstrækkeligt
Visse nødder skal altid angives i varedeklarationen, da de er underlagt reglen for allergimærkning. Følgende nødder skal altid angives i varedeklarationen; mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og macadamianød.
"Kan indeholde spor af" betyder, at en fødevare fx nødder kan findes i fødevaren. Oftest skyldes dette, at virksomheden ikke helt kan sige sig fri for, at fx rester af nødder fra en produktion helt utilsigtet er kommet over i en mysli uden nødder fra en anden produktion. Det kaldes kontamination.
"Kan indeholde spor af hasselnød" betyder per definition, at fødevarer kan indeholder rester af hasselnød. Det vil sige at du potentielt kan få en allergisk reaktion, hvis du spiser produktet.
Det er frivilligt, om fødevareproducenter vælger at mærke fødevaren med "kan indeholde spor af". Fødevarestyrelsen finder det som udgangspunkt, at være vildledende at mærke med en mulig kontaminering eller anden form for utilsigtet overførsel til fødevaren: "En unødig eller udokumenteret anvendelse af advarsler om mulig tilstedeværelse af fremmede stoffer, herunder allergifremkaldende stoffer, kan i visse situationer være egnet til at fremkalde angst hos forbrugerne i strid med mærkningsbekendtgørelsens § 92 nr. 2."
Download evt. pjecen fra Sundhedsstyrelsen, Allergi over for korn, nødder, jordnødder og soja. eller find mere information her. Bemærk, pjecen er af ældre dato. Regler for næringsdeklaration er derfor ikke opdateret.
Supplerende læsning
Fagmedarbejdere
Indhold leveret af