Referencer
Kulhydrater, makronæringsstof
Basisoplysninger
- Kulhydrat er kroppens foretrukne energikilde, som skal udgøre 45-60 E% af det samlede energiindtag
- Kulhydrat fås primært fra brød, gryn, kartofler, ris, pasta, bælgfrugter, mælkeprodukter, frugt og grønt samt søde sager og læskedrikke
Definition og klassificering af kulhydrater
- Den kemiske definition af kulhydrater er en gruppe stoffer sammensat af formel Cn(H2O)n
- Der findes flere forskellige typer kulhydrater, som klassificeres ud fra en kemisk klassifikation, som deler kulhydraterne ind efter størrelsen på molekylet:
- Simple kulhydrater - små kulhydrater kaldet monosakkarider og disakkarider
- Komplekse kulhydrater - store kulhydrater kaldet oligosakkarider og polysakkarider
Ernæringsmæssig klassifikation af kulhydrater
- Glykæmiske kulhydrater
- Fordøjes og optages i tyndtarmen
- Indgår i kroppens metabolisme ved at bidrage med energi til kroppens metaboliske processer
- Glykæmiske kulhydrater inkluderer:
- Monosakkarider fx glukose (sukker) og fruktose (frugtsukker)
- Disakkarider fx laktose (mælkesukker) og sukrose (sukker)
- Oligosakkarider fx fruktaner (hvede, rug og byg) og galaktaner (bælgfrugter)
- Stivelse (kartofler)
- Kostfibre
- Ufordøjelige kulhydrater, som er de kulhydrater, der ikke nedbrydes eller absorberes i tyndtarm
- Traditionelt defineres kostfibre som den rest af vegetabiler,som fordøjes meget dårligt af kroppen
- Kostfibres primære fysiologiske funktion er i tyktarmen, hvor de bidrager som substrat til tarmens bakterieflora og fylde til afføring
- Kostfibre inkluderer følgende kulhydrater
- Non-stivelsespolysakkarider (fx cellulose og pektiner)
- Resistente oligosakkarider
- Resistent stivelse
- Lignin (ikke et kulhydrat, men regnes som et kostfiber)
- Kostfibre opdeles ofte i to hovedgrupper, henholdsvis vandopløselige og vanduopløselige kostfibre
- Vandopløselige kostfibre:
- Findes i høj grad i kornprodukter som havre og byg, samt i frugt, bælgfrugter og grøntsager
- Gennemgår gæring (fermentering) af tyktarmens mikroflora og bidrager til en god bakterieflora
- Vanduopløselige kostfibre:
- Findes i høj grad i hvedeklid og andre kornprodukter
- Undgår for det meste fermentering af tyktarmens bakterieflora, men bidrager i høj grad til volumen og konsistens af afføring ved at binde vand
- Virker laxantisk
- Fiberholdige fødevarer indeholder en blanding af både vandopløselige og vanduopløselige kostfibre
Status for kulhydratindtag i den danske befolkning1
- Den seneste store undersøgelse af Danskernes kostvaner er tilbage fra 2011-2013. Den viser:
- Total kulhydrater = 47 E% (anbefalede interval (45-60 E%) )
Tilsat sukker = 9 E% (maksimalt anbefalet indtag (10 E %) )
Kostfibre = 22g (anbefalet mængde (25-35g/d) )
- Total kulhydrater = 47 E% (anbefalede interval (45-60 E%) )
Vurdering af status for danskernes kulhydratindtag
- Totalt kulhydrater:
- Det totale indtag af kulhydrater i den lave ende af det anbefalede interval (45-60 E%)2
- En relativ stor del af den danske befolkning spiser færre komplekse kulhydrater end anbefalet
- Øget indtag af især fuldkorn og grøntsager er ønskeligt
- Børn spiser relativt flere kulhydrater end voksne
- Tilsat sukker:
- Indtag af tilsat sukker er lige under maksimalt anbefalet indtag (10 E %)
- Mellemstore børn (10-17 år) spiser i gennemsnit mere sukker end anbefalet (11 E%), hvilket svarer til 60 g tilsat sukker dagligt
- Hvert 10. mellemstore barn spiser mere end 100 g tilsat sukker dagligt
- Tilsat sukker kommer især fra fødevarer som slik, kager og andet bagværk, saft og sodavand, marmelade, desserter og morgenmadscerealier, samt honning og sukker i mad og drikke som fx kaffe/te og havregryn
- Kostfibre:
- I gennemsnit spises færre kostfibre end anbefalet mængde (25-35 g/d)
- Kvinder spiser relativt flere kostfibre end mænd, hhv. 21 g/d og 24 g/d
- Kvinder spiser således 4g og mænd 11g kostfibre mindre end anbefalet dagligt indtag
- Kvinder og mænd spiser omkring det samme relative indtag af kornprodukter, mens kvinder spiser relativt mere frugt og grøntsager
- De fleste små børn (4-9 år) spiser nok kostfibre, mens indtaget af kostfibre er generelt for lavt hos mellemstore børn (10-17 år)
- Øget indtag af især grøntsager og fuldkornsprodukter er ønskeligt
Kulhydrat i kosten1
Undersøgelsen Danskernes kostvaner (2011-2013) viste følgende fordeling af kilder til danskernes kulhydrater:
| Glykæmiske kulhydrater | Kostfibre | Tilsat sukker |
| Brød & kornprodukter (47 %) | Brød & kornprodukter (47 %) | Sukker & slik (52 %) |
| Frugt, grøntsager & kartofler (23 %) | Grøntsager (18 %) | Drikkevarer (ekskl. mælk & juice) (24 %) |
| Sukker & slik (12 %) | Frugt (18 %) | Frugt (13 %) |
| Mælk & mejeriprodukter (7 %) | Kartofler (6 %) | Mælk & mejeriprodukter (3 %) |
| Andet (11 %) | Andet (11 %) | Andet (8 %) |
- Kvalitet af kulhydrater må gerne forbedres;
- Indtag af kostfibre er generelt lidt for lavt hos voksne og mellemstore børn
- Indtag af sukker er for højt hos mellemstore børn
Tomme kalorier
- Tomme kalorier henviser til produkter med et højt indhold af tilsat sukker (bl.a. slik, kage, kiks og sodavand)
- Disse præfabrikerede produkter kaldes "tomme kalorier", da de bidrager med energi, uden tilførsel af nævneværdig mængde vitaminer, mineraler eller andre næringsstoffer
- De Nordiske Næringsstof Rekommandationer (NNR 2023) anbefaler et maksimalt indtag af 10 E% fra tilsat sukker. Et indtag der overstiger disse grænser vil påvirke vægten og/eller føre til manglende indtag af vitaminer og mineraler
Funktion af kulhydrater
Vigtig kilde og substrat til energi
- Kulhydrater er den største kilde til energi i den danske kost og bidrager med 47 % af energiindtaget 1
- Kulhydrater benyttes som primær energikilde under normale forhold, efterfulgt af fedt og protein
- Kroppen får tilført energi fra kosten de første 3-4 timer efter et måltid
- Efter 4-5 timer fra seneste måltid får kroppen tilført energi ved nedbrydning af kroppens glykogen (glycolyse), nydannelse af glukose (gluconeogenese), samt nedbrydning af fedt (lipolyse)
- Ved længere faste benyttes fedt som primær energikilde
- Hjernen anvender primært kulhydrater som energikilde, men kan benytte ketonstoffer som energikilde ved adaption til længerevarende sult og mangel på kulhydrater
- Røde blodceller og nyremarv kan kun benytte kulhydrater som energikilde
Påvirker blodsukkeret
- Glykæmiske kulhydrater giver stigning af blodsukkeret
- Mængden og type kulhydrat har betydning for blodsukkerstigningen
- Mængden påvirker størrelsen af blodsukkerstigningen
- Type kulhydrat påvirker hastigheden af blodsukkerstigning
- Monosakkarider optages direkte fra fordøjelsessystemet over i blodbanen
- Disakkariderne skal spaltes en enkelt gang af fordøjelsesenzymer, før de optages i blodet
- Oligosakkarider og stivelsen skal spaltes en række gange, før de nedbrydes til sukker fra tyndtarmen til blodbanen
- Indtag af glykæmiske kulhydrater alene (f.eks. ved at drikke et glas juice), vil føre til en stor blodsukkerstigning efterfulgt at et stort blodsukkerfald relateret til insulinsrespons
- Kan føre til træthed og uoplagthed
- Vær derfor opmærksom på, at fiberfattige fødevarer som juice, franskbrød, slik, kage og sodavand ikke indtages i større mængde
Kostfibre giver ikke stigning af blodsukkeret
- Kostfibre nedbrydes ikke af tyndtarmens fordøjelsesenzymer og undgår absorption i tyndtarm
- Kostfibre kan derfor ikke føre til en blodsukkerstigning
- Visse typer kostfibre kan nedsætte hastigheden af ventrikeltømning og dermed blodsukkerstigning fra de glykæmiske kulhydrater
Kostfibre påvirker afføringen
- Kostfibre påvirker afføringen:
- Fermenteres i tyktarm, opretholder en god bakterieflora
- Vandopløselige kostfibre fungerer som substrater til tyktarmens bakterieflora og bidrager med øget fæcesmasse ved at øge bakteriemassen
- Kulhydrater, som fører til bakteriel fermentering, er også kendt som præbiotika
- Præbiotika stimulerer vækst og/eller aktiviteten af bakteriefloraen
- Øge passagehastigheden gennem tyktarmen
- Bidrager med volumen og konsistens af afføring
- Vanduopløselige kostfibre undgår for det meste bakteriel fermentering
- Virker laksantisk ved effektivt at binde væske i den sidste del af tyktarmen
- I hvilken grad fæcesmassen øges af kostfibre, er afhængig af fibertypen
- Mest effektiv er de vanduopløselige fibertyper, som findes i høj grad i chiafrø, hvedeklid og de fleste kornprodukter
- Fermenteres i tyktarm, opretholder en god bakterieflora
- Kostfibre benyttes både til forebyggelse og behandling af forstoppelse og diarré
- En fiberrig kost skal altid ledsages af indtag af rigelig væske, ellers øges risikoen for forstoppelse
Forskel i mæthed og energihorisont
- De forskellige typer kulhydrater påvirker mæthed og energitilførsel forskelligt:
- Sukkerarter har den mindste mæthedsværdi og den hurtigste energitilførsel
- Stivelse har en relativt hurtig energitilførsel, og har en relativt hurtig, men kortvarig effekt på mæthed
- Jo flere kostfibre en fødevare indeholder, desto bedre mæthedsværdi og længerevarende energitilførsel har fødevaren, sammenlignet med sukker og fiberfattige alternativer
- Mæthed påvirkes ved:
- Vandopløslige kostfibre binder væske i mavesækken og danner en gel-lignende masse
- Mavesækken udvides effektivt, og hastigheden af mavetømning bliver nedsat
- Nedsat ventrikeltømning forlænger fordøjelsesperioden, hvorpå en længerevarende mæthed og energitilførsel kan opnås
- En god mæthedsoplevelse følger derfor især fiberrige fødevarer som rugbrød og havregryn
- Både hurtig og langsom energitilførsel, samt stor eller lille mæthed kan være gavnlig i forskellige situationer
- Man kan med fordel være opmærksom på kroppens behov for energi og mæthed
- Situationer, hvor hurtig tilgang af energi og minimal mæthed ønskes, ses ved:
- Langvarig fysisk aktivitet
- Behov for vægtstigning og ved nedsat appetit
- Vælg fiberfattige fødevarer som juice, mælk, moden frugt og franskbrød. Disse fødevarer giver en hurtig blodsukkerstigning og lav mæthed
- Ved behov for langvarig mæthed og energitilførsel, er det fordelagtigt at vælge fiberholdige fødevarer som fuldkornsprodukter, grøntsager og bælgfrugter
Kliniske effekter2
Plasmalipider, glukose og insulin
- Stort indtag af simple kulhydrater i form af ris, lyst brød og sukkerholdige læskedrikke kan føre til forhøjet triglycerid, hermed dyslipidæmi
- Der ses en dokumenteret effekt af, at viskøse vandopløselige kostfibre sænker total kolesterol og LDL-kolesterol
- Kostfibre bryder kredsløb for galdesyreabsorption ved at binde og udskille kolesterol med fæces
- Viskøse vandopløselige kostfibre sænker den postprandielle blodsukker og -insulinrespons
- Nedsat absorptionshastighed af kulhydrater antages delvist at forklare effekten
Blodtryk
- Der er ingen evidens mellem indtag af sukker og blodtryk
- Der ses en dokumenteret effekt på sænkning af systolisk blodtryk ved et indtag på mindst 90 g fuldkorn dagligt
Type 2-diabetes
- Der er ingen evidens for direkte sammenhæng mellem indtag af sukker og udvikling af type 2-diabetes
- Overvægt øger risikoen for type 2-diabetes, hvorfor et stort sukkerindtag kan argumenteres indirekte at øge risikoen herfor
- Sukkersødet læskedrik menes at øge risikoen for udvikling af type 2-diabetes, formentlig via overvægt
- Der findes dokumenteret dosis-respons sammenhæng mellem højt indtag af fuldkorn og lav forekomst af type 2-diabetes
Overvægt
- En række prospektive- og lodtrækningsforsøg viser vægttab ved nedsat sukkerindtag og vægtstigning ved øget sukkerindtag
- Hos børn sås vægtstigning ved indtag af sukkersødede læskedrikke
- Fordeling af makronæringsstoffer menes at have mindre betydning i forebyggelse af overvægt
- Kost med fiberrige fødevarer (fuldkorn og grøntsager) og mejeriprodukter, samt et lavt indhold af fiberfattige brødprodukter, lavt indhold af kød og søde sager associeres med mindre vægtstigning
- Kostfibre associeres med en lavere kropsvægt og kan sandsynligvis forebygge overvægt samt bidrage til vægttab
- Fysiologiske effekter af kostfibre kan forklare den effekt en kost rig på kostfibre har på vægt:
- Øget mæthedsfornemmelse
- Nedsætter ventrikeltømning
- Nedsætter hastigheden af absorption af næringsstoffer
- Fysiologiske effekter af kostfibre kan forklare den effekt en kost rig på kostfibre har på vægt:
Cancer
- Der er overbevisende evidens for kostfibres forebyggende effekt mod koloncancer
Hjerte-kar-sygdomme
- Der findes dokumenteret dosis-respons sammenhæng mellem højt indtag af fuldkorn og lav forekomst af hjerte-kar-sygdom.
- Komplekse kulhydrater anbefales til erstatning af kostens indhold af simple kulhydrater og mættet fedt med henblik på optimering af lipidprofil
- Kostens indhold af simple kulhydrater bør begrænses, da større mængder kan medfører stigning i triglycerid samt fald i HDL-kolesterol
Forholdsregler og bivirkninger
- Indtag af kostfibre skal ledsages af rigelig væske
- Fiberindtag uden tilstrækkelig væske kan føre til forstoppelse
Kilder
Fagmedarbejdere
Har du en kommentar til artiklen?
Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.Indhold leveret af