Kost ved cøliaki og hvedeallergi

Klaus Theede

speciallæge

Basisoplysninger

Definition

  • Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, der bliver udløst af proteinet gluten1
  • Gluten findes i hvede, rug og byg
  • Glutenfri kost defineres som en kost uden hvede, rug, byg eller almindelig havre. Undersøgelser viser, at flertallet af cøliaki-patienter tåler specialfremstillet havre, som er en helt ren havre uden tilblanding af andre kornsorter
  • I de seneste år er non-cøliakisk glutensensitivitet blevet en populær diagnose, men der er manglende konsensus omkring diagnosticeringen overfor en række mere funktionelle tilstande, og der er stor uenighed i forskerkredse om, hvordan denne tilstand reelt afgrænses2
  • Et nyere klinisk-kontrolleret studie blandt patienter med selvrapporteret opfattelse af non-cøliakisk glutensensitivitet har vist, at symptomerne i høj grad er udløst af fruktaner (dvs. sammenkædede fruktosemolekyler)3
  • Man kan også have allergi over for hvede eller andre kornsorter1
    • Det er mest almindeligt kun at have allergi overfor én kornsort - oftest hvede, men man kan også være allergisk over for rug - samt i mere sjældne tilfælde over for havre, majs, hirse, ris eller boghvede
    • Enkelte græspollenallergikere reagerer på hvede, da hvede er en græssort

Varedeklarationer

  • EU har i 2005 indført nye regler for mærkning af fødevarer. Reglerne betyder, at glutenholdige ingredienser altid skal deklareres, også når de ikke er egentlige ingredienser, men kun anvendes som f.eks. tekniske hjælpestoffer
  • Derudover skal det være tydeligt (fremhævet skrift), hvor en ingrediens stammer fra
    • Eksempelvis "couscous (hvede)"

Naturlig glutenfri kost

  • Nogle fødevarer er fra naturens side fri for gluten, da de ikke har noget med hvede, rug, byg og havre at gøre. Disse produkter kan mærkes "naturligt fri for gluten"
  • Majsmel, majsstivelse, kartoffelmel, boghvedemel, rismel, sojamel, tapioka, quinoa, polenta, kikærtemel samt hirsemel er således naturligt fri for gluten

Glutenfri specialvarer

  • I helsekostforretninger og velassorterede supermarkeder findes en række glutenfrie specialvarer såsom pasta, brød, kiks, morgenmadsprodukter og mel-/bageblandinger. Disse produkter er enten naturligt fri for gluten eller er lavet af glutenfri hvedestivelse, dvs. hvedemel der er renset for gliadin

Forekomst

  • Forekomsten af cøliaki i Danmark skønnes at ligge på mellem 0,5-1 % af befolkningen
  • Cøliaki er delvist arvelig, hvorfor der ofte er flere inden for samme familie, der har sygdommen

Hvedeallergi

  • Der er rapporteret forværring af atopisk eksem hos småbørn med hvedeallergi efter indtag af hvede
  • Nogle spædbørn med væksthæmning, opkast og diarré har komælks- og/eller hvedeallergi
  • Hvede ser ud til at være den fødevare, der hyppigst er ansvarlig for anafylaktiske reaktioner i forbindelse med anstrengelse4
  • De andre fødevareallergener fører oftest til anafylaktiske reaktioner hos børn, uden at fysisk anstrengelse er involveret

Behandlingsstrategier

Hvedeallergi

  • Ved hvedeallergi er det hensigtsmæssigt at starte med en glutenfri kost, således at rug, byg og havre efterfølgende kan afprøves systematisk
  • Hvis patienten tåler rug, byg og havre, kan disse kornsorter anvendes i grød og brød m.m., men patienten følger ellers en glutenfri kost
  • Positiv priktest på hvede - hvordan skal man forholde sig?
    • Forekommer ofte uden at der foreligger mistanke om reaktioner ved indtag af hvede i madvarer5
    • Dette kan tolkes som en sensibilisering via luftvejene, eventuelt en krydsreaktion med græspollen
    • Det er uheldigt, hvis hvede ekskluderes fra kosten på grundlag af hudtest og/eller specifikke IgE-analyser. Det er kun en mindre gruppe børn, som har kliniske symptomer på indtag af hvede i bearbejdet form - og endnu færre, som har alvorlige reaktioner ved indtag af hvede i maden
    • Fødevareprovokationer er absolut nødvendige for diagnosen, da priktest/specifikt IgE ikke kan diskriminere mellem sensibilisering og klinisk reaktion

Cøliaki

  • Ved diagnosticeringen af cøliaki påbegyndes altid en glutenfri kost
  • Det er kendt, at den mængde gluten, som tåles, varierer en del fra person til person, både for patienter med cøliaki og patienter med hvedeallergi
  • For patienter, der ikke bliver symptomfrie på en glutenfri kost, bør man overveje at vælge produkter, der er naturligt fri for gluten
    • Dette er produkter, som er helt uden hvedestivelse, idet der kan være små mængder gluten i hvedestivelse

Sekundær laktoseintolerans

  • Patienter med cøliaki kan have en sekundær laktoseintolerans. Dette betyder, at de får symptomforværring af laktoseholdig kost
  • Hvis dette er tilfældet, må patienten også følge en laktosefri kost i en periode

Drikke

  • Som udgangspunkt er alle typer af drikke glutenfri og udgør sjældent et problem
  • En undtagelse er enkelte typer af alkoholiske drikke
    • Øl kan indeholde gluten, mens whisky regnes som glutenfri
    • Vin og likører er glutenfrie

Grød

  • Der findes glutenfrie grødtyper lavet på bl.a. ris, majs og/eller hirse
  • Til børn findes industrifremstillet grød af ris og majs

Brød og kornblandinger

  • Det er vigtigt at finde en glutenfri melblanding, som patienten tåler
  • Det findes mange forskellige typer på markedet bl.a. Jyttemel, som består af: Brune ris, boghvede, majs, sukkerroer, psylliumfrøskal, kartoffelstivelse, taragummi (E417), Johannesbrødkernemel (E410) og xanthan gummi (E415)
  • Linse- og kikærtemel er nye alternativer

Pålæg

  • De fleste pålægstyper er glutenfrie og kan benyttes
  • Pålæg i dag er oftere fiskepålæg, æg, kartoffel, ost, banan fremfor kødpålæg
  • Vegetarpålæg / vegetarprodukter forekommer både med og uden gluten
  • Vær opmærksom på, at farsvarer, paté og pølser kan indeholde gluten, men der findes glutenfrie alternativer på markedet
  • Sennep, ketchup, remoulade, mayonnaise samt mayonnaisesalater kan ligeledes indeholde gluten

Middag

Kød m.m.

  • Kød (fersk, frossent, røget og saltet), fisk, fjerkræ, indmad og æg i "ren" form er glutenfrie
  • Sammensatte produkter som farsvarer, buddinger og pølser kan indeholde gluten
  • Krydderiblandinger til marinader kan indeholde gluten
    • Ingredienslisten må læses med omhu
  • I panerede produkter (fiskepinde, schnitzler m.m.) vil der ofte være anvendt hvedemel

Kartofler, ris og bælgfrugter

  • Kartofler og ris er glutenfrie
  • Frosne kartoffelprodukter kan indeholde gluten

Pasta

  • Almindelig spaghetti og makaroni er lavet af hvedemel (durumhvede)
  • Som alternativ findes ris-, linse og majspasta. Disse kan købes i helsekostforretninger eller mere velassorterede supermarkeder
  • Sidste nye er sojabønne fettuccini og spaghetti lavet af sorte bønner

Andet

  • Pizzadej er lavet af hvedemel
  • Ristede løg indeholder gluten
  • Chips kan indeholde gluten
  • Revet "mozzarella" er som regel vendt i hvedemel for ikke at klistre sammen i posen
  • Tørrede figener er ofte dækket i et tyndt lag hvedemel for ikke at klistre sammen

Saucer

  • Saucer er som regel jævnet med hvedemel
  • Sojasovs kan indeholde gluten
  • Glutenfri hjemmelavet sovs kan jævnes med maizena, kartoffelmel eller glutenfri mel
  • Vær opmærksom på, at madlavningsfløde indeholder gluten

Desserter og andet

  • Kiks og vafler er oftest glutenholdige
  • Frisk, frossen, tørret eller konserveret frugt er glutenfrit
  • Kokos, nødder, mandler og peanuts er glutenfrie

Kager

  • Kager indeholder oftest hvedemel, men kan købes glutenfri i helsekostforretninger
  • Det er også muligt at bage kager, som er naturligt glutenfrie

Is og yoghurt

  • Flødeis er glutenfrit
  • Yoghurt med müesli indeholder gluten
  • Andre typer yoghurt og syrnede mælkeprodukter samt mælk og ost er naturligt frie for gluten
  • Madlavningsfløde indeholder hvedemel

Frugt

  • Frugt er fint at benytte som dessert og mellemmåltid

Chokolade og andre søde sager

  • Fyldt chokolade og chokolade med kiks og knas indeholder ofte gluten
  • Lakrids, lakridskonfekt, vingummi og karameller indeholder ligeledes gluten
  • Patienten må se nøje på ingredienslisten og være specielt opmærksom, når der købes søde sager i "løs vægt" uden emballage

Snacks

  • Enkelte snackprodukter som chips, saltstænger, krydrede majskerner m.m. kan indeholde hvedemel

Konsekvenser

At spise ude

  • For patienter med cøliaki eller hvedeallergi kan det være en udfordring at spise ude, idet hvedemel indgår i mange produkter og madretter
  • Det bedste er at undgå sammensatte produkter/retter
  • Patienterne bør være særligt opmærksomme, når de skal spise mad på restaurant, eller mad som ikke er mærket
  • Til brødmåltider er det nødvendigt at medbringe eget brød 
  • Ved rejser eller langvarige besøg må man også tænke på muligheden for opbevaring af medbragte madvarer (fryser)

Ernæringsmæssige konsekvenser

  • Ved en korrekt sammensat glutenfri kost og ved brug af glutenfrit brød er det muligt at opnå et vitaminindhold, som er tilnærmet det der kendetegner en normalkost
  • Patienter, som har haft langvarige symptomer før diagnosen blev stillet, kan have en dårlig ernæringsstatus med hensyn til folsyre, jern (og andre mineraler) samt fedtopløselige vitaminer
  • Fiberindtaget kan blive for lavt. Det anbefales derfor at spise meget frugt og grønt. Evt. at supplere med HUSK
  • Alle patienter, som skal leve på glutenfri kost, bør henvises til grundig instruktion ved en klinisk diætist

Andre relevante temaer

Patientinformation

Kilder

Referencer

  1. Lindfors K, Ciacci C, Kurppa K, Lundin KEA, Makharia GK, Mearin ML, Murray JA, Verdu EF, Kaukinen K. Coeliac disease. Nat Rev Dis Primers. 2019; 5.; 3. Vis kilde
  2. Galipeau HJ, Verdu EF. A Riddle, Wrapped in a Mystery, Inside an Enigma: Another Key to Wheat Sensitivity?. Am J Gastroenterol. 2021; Epub aheaf of print.. Vis kilde
  3. Skodje GI, Sarna VK, Minelle IH, Rolfsen KL, Muir JG, Gibson PR, Veierød MB, Henriksen C, Lundin KEA. Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018; 154.; 529-539.e2. Vis kilde
  4. Wong GK, Krishna MT. Food-dependent exercise-induced anaphylaxis: is wheat unique?. Curr Allergy Asthma Rep. 2013; 13.; 639-44. Vis kilde
  5. DeGeeter C, Guandalini S. Food Sensitivities: Fact Versus Fiction. Gastroenterol Clin North Am. 2018; 47.; 895-908. Vis kilde

Fagmedarbejdere

Klaus Theede

overlæge, ph.d., Gastroenheden, medicinsk sektion, Amager og Hvidovre hospital

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Dorte Bojer

alm. prakt. læge, Grenå

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen