Dårlig ånde

Mikkel Holmelund

speciallæge

Basisoplysninger1,2,3 

Definition

  • Ubehagelig smag i munden og dårlig ånde
  • Dårlig ånde er mest fremtrædende om morgenen
    • Reduceret spytsekretion og synkning under søvnen kan føre til ophobning af affaldsstoffer i mundhulen
    • Mundånding og snorken kan forværre problemet
    • Lugten forsvinder ofte hurtigt efter morgenmad og tandbørstning

Forekomst

  • De fleste oplever perioder med forbigående dårlig ånde
  • Der findes ikke pålidelige data om prævalens

Diagnostisk tankegang

  • Dårlig ånde skyldes i de fleste tilfælde tilstande i mundhulen (i op til 85 % af tilfældene), sjældnere fra fordøjelseskanalen, luftvejene eller fra systemsygdom
  • Fysiologisk dårlig ånde
    • Optræder uden kendte risikofaktorer
    • Undersøgelser af ånden hos personer med dårlig ånde viser, at det skyldes stoffer, som indeholder hydrogensulfid, methyl mercaptan og dimethylsulfid
  • Dårlig ånde, når man vågner, er hyppig og opfattes ikke som patologisk

Hvorfor henvender patienten sig?

  • Ubehagelig smag i munden og dårlig ånde, som opleves af patienten selv eller omgivelserne
  • Dårlig ånde er i mange tilfælde tabubelagt

Diagnostiske faldgruber

  • Nyresvigt, leversvigt og diabetes (acetonelugt)

ICPC-2

ICD-10/SKS-koder

Differentialdiagnoser

Fysiologisk dårlig ånde

  • Alle vil af og til have dårlig ånde, særligt om morgenen
  • Pulmonal udskillelse af flygtige stoffer fra mad eller drikke, som man har fordøjet
    • Hvidløg
    • Alkohol
    • Fedtrig kost
    • Mejeriprodukter kan give sødsur ånde
  • Rygere har hyppigere dårlig ånde
  • Vegetarer har sjældnere dårlig ånde
  • Brug af tandprotese kan også øge tilbøjeligheden til dårlig ånde

Periodontitis og caries

  • Ved dårlig tandhygiejne og betændelse i tandkødet
  • Ved forrådnelse dannes ildelugtende svovlforbindelser af bakterier i tandkødslommer eller i belægninger på tungen
  • Symptomer er dårlig ånde og tandkød, som let bløder ved tandbørstning
  • Tandkødet bliver hævet, glinsende, mørkerødt og letblødende

Tonsillitis, akut og kronisk

  • Kronisk tonsillitis med propper i tonsillerne (tonsilproppe) giver ubehagelig smag og lugt
  • Ved mononucleose optræder en karakteristisk lugt, somme tider beskrevet som "muselignende"

Krypter i tonsillerne og tungen (tonsilproppe)

  • Nogle patienter har dybe krypter i tonsillerne, uden at der er betændelse
  • I disse krypter kan der samles døde epitelceller, som en hvid tonsilprop med ubehagelig lugt og smag. De løsner sig og gendannes ofte med dages til ugers interval. Kan ofte fjernes manuelt ved tryk mod tonsillens forreste pol, f.eks. med skaftet af en tandbørste

Kronisk bihulebetændelse

  • Bihulegener i mere end tre måneder
  • Ved defekt slimhindeforsvar kan infektionerne blive hyppige og langvarige
  • Gul-grønt, sejt sekret er typisk, tryk og ømhed over bihulerne, ofte nasal tæthed, neuralgi i området for n. infraorbitalis
  • Fund af nasalstenose, nasal stemme, purulent sekretion, evt. næsepolypper
  • CT kan påvise sløring i bihulerne

Bronkieektasier

  • Medfødt eller erhvervet, ofte sekundært til recidiverende inflammationer og infektioner i lungerne
  • Episodisk eller kronisk hoste, betydelig sputumproduktion, øget mængde ekspektorat ved fx lejeændring, hæmoptyse
  • Kliniske fund er varierende
  • Rtg. thorax kan indikere tilstanden, og ved CT kan man påvise moderate til udtalte ektasier

Sjøgrens syndrom

  • Reumatisk sygdom
  • Kan give spytkirtelatrofi, reduceret spytproduktion og udtørring af slimhinderne (xerostomi)
  • Dette fører til øget ophobning af affaldsprodukter i munden samt caries
  • Smag og lugtesans kan forsvinde

Sult og slankning

  • Sult kan give dårlig ånde på grund af ændring i normalfloras stofskifte og ketose pga. fedtforbrænding

Kræft

  • Vær opmærksom på inficerede og ulcererende maligne svulster i øvre luftveje kan være ildelugtende og give dårlig ånde

Andre sygdomme

Sygehistorie

Centrale elementer

Udpræget mundånding?

  • Mundånding kan udtørre slimhinderne i munden og give ubehagelig smag

Blødning fra tandkødet ved tandbørstning?

  • Kan være udtryk for periodontitis

Relation til indtag af bestemte typer mad?

  • Har patienten specielle kostvaner, som disponerer for dårlig eller speciel ånde?
  • Efter fedtrige måltid?
  • Efter indtagelse af mejeriprodukter?

Kendt kronisk sygdom?

  • Nyresvigt
  • Diabetes
    • Nedsat almentilstand, polyuri, tørst og vægttab
    • Særligt ved type 1-diabetes i forbindelse med ketonuri og ketoacidose
    • Type 2 diabetikere med svage symptomer som øget træthed, uoplagthed, initiativløshed og depressionsfølelse
  • Leversvigt
    • Leversygdom
    • Nedsat almentilstand, malnutrition/anoreksi, feber, ikterus

Klinisk undersøgelse

Generelt

  • Inspektion af tandkød, slimhinder, tonsiller og tunge
  • Inspektion af næseslimhinder ved nasalstenose
  • Udeluk systemiske sygdomme

Specielt

  • Lugt fra munden tyder på, at årsagen er i mundhulen eller svælget
  • Lugt fra næsen tyder på, at årsagen er i næsen, bihulerne eller næsesvælget
  • Tandlægeundersøgelse

Supplerende undersøgelser

I almen praksis

  • Evt. relevante blodprøver for at ekskludere systemiske årsager

Tiltag og råd

Henvisning

  • Tonsillektomi kan være indiceret ved store gener pga. tonsilpropper i tonsilkrypterne
  • Ved mistanke om bihulegener som årsag
  • Ved mistanke om malignitet i øvre luftveje

Råd

  • Sanering af evt. caries og tandkødsbetændelse
    • Regelmæssig tandbørstning
    • Regelmæssig brug af tandtråd
    • Opfølgning hos tandlæge
  • Tonsilpropper eller hvide belægninger på tonsillerne
    • Patienten kan ofte klemme propperne ud ved tryk mod tonsillens forreste pol, f.eks. med skaftet på en tandbørste
  • Tonsillektomi kan overvejes ved kronisk tonsillitis med tonsilpropper
  • Tungebørstning?
    • Kraftig børsting af tungen med tandbørste er også angivet at kunne reducere generne
  • Tyggegummi
    • Giver reduktion af dårlig ånde, men kun forbigående
  • Regelmæssige måltider
    • Måltider har gunstig effekt i 2-3 timer
    • Dette skyldes sænkning af pH og modvirkning af substrater for lugtproduktion
  • Kostændringer?
    • Visse typer kost kan forsøgsvis elimineres for en periode (fx ved "mejeriånde")
  • Forskellige typer mundskylning
    • Der findes forskellige produkter, som kan holde den dårlige ånde væk i flere timer
    • Triklosan har en direkte effekt på flygtige svovlforbindelser og en antibakteriel effekt
  • Klorhexidin
    • Eller andre orale antiseptika kan forsøges en periode
    • Ulempen er ubehagelig smag, nogle oplever brændende følelse i mundslimhinden. Misfarvning af tænder og tunge kan opstå ved længere tids brug

Kilder

Referencer

  1. Ovesen T, Buchwald C (eds). Lærebog i øre-næse-halssygdomme og hoved-halskirurgi. København. Munksgaard. 2013.
  2. Kapoor U, Sharma G, Juneja M, Nagpal A. Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. Eur J Dent. 2016; 10.; 292-300. Vis kilde
  3. Bollen CM, Beikler T. Halitosis: the multidisciplinary approach. Int J Oral Sci. 2012; 4.; 55-63. Vis kilde

Fagmedarbejdere

Mikkel Holmelund

speciallæge, Øre-næse-hals klinikken Øresund, Helsingør

Dorte Bojer

alm. prakt. læge, Grenå

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen