Gastroenteritis, viral

Ole Haagen Nielsen

speciallæge

Resumé

Diagnose

  • Påvisning af virus i fæces ved PCR-analyse

Behandling

  • At forebygge dehydrering
  • God hygiejne

Henvisning

  • Kun sjældent og ved udtalt dehydrering er indlæggelse nødvendig

Diagnose

Diagnostiske kriterier

  • I klinisk praksis bliver de virale gastroenteritter sjældent identificeret
  • Rotavirus
    • Påvisning af virus-antigen i fæces ved immunoassays
    • Påvisning af viruspartikler ved elektronmikroskopi
  • Adenovirus
    • Påvisning af adenovirus-antigen i fæces ved PCR-teknik
  • Norovirus
    • PCR i afføringsprøve
    • Evt. elektronmikroskopisk påvisning

    Sygehistorie

    • Inkubationstid generelt
      • 1-3 dage
      • 8-10 dage ved infektion med adenovirus
    • Hyppigste symptomer er kvalme, opkast og diarré
      • Opkast og kvalme er hyppigst ved norovirus
      • Opkast ophører som regel efter 1-2 døgn
      • Diarréer, som er ublodige, kan vare 4-6 dage, kortere ved norovirus- og længere ved adenovirus-infektion
    • Norovirusenterit

    Kliniske fund

    • Ofte ingen eller let feber
    • Objektivt kan der findes tegn på dehydrering
      • Træthed, tørst, oliguri, akut vægttab, tørre slimhinder, halonerede øjne, nedsat hudturgor, takykardi og evt. lavt blodtryk
        • Let dehydrering - akut tab af 5 % af kropsvægten
        • Moderat dehydrering - tab af 5-10 % af kropsvægten
        • Alvorlig dehydrering - tab af over 10-15 % af kropsvægten

    Supplerende undersøgelser i almen praksis

    • Afføringsprøve
      • Til påvisning af virus ved hjælp af PCR
      • Bør tages inden 48-72 timer efter sygdomsdebut
      • Ofte muligt at påvise virus ved hjælp af PCR op til 5 dage efter sygdomsdebut
      • Prøve sendes uden transportmedium
    • Evt. blodprøve
      • Med henblik på elektrolytforstyrrelser

    Andre undersøgelser hos specialist eller på sygehus

    • Da sygdommen er selvlimiterende, er det kun undtagelsesvist, at intravenøs væsketerapi bliver nødvendig

    Prøvetagning og forsendelse af prøver ved mistanke om infektion med norovirus (calicivirus)

    • Afføringsprøve er at foretrække, idet norovirus lettere isoleres fra afføring
    • Ved mistanke om udbrud bør der tages prøver fra 4-5 forskellige personer
    • Afføringsprøve
      • 5 gram - mængde svarende til en barneske. Bør tages inden tre døgn efter symptomstart
      • Prøven opbevares og sendes til laboratoriet i en steril prøvebeholder uden tilsætning af virustransportmedium. Prøven skal helst opbevares og sendes i nedkølet tilstand, f.eks. flamingo-kasse med et fryseelement
    • Opkast
      • Prøver kan også tages fra opkast. De samme rutiner og krav til mængde gældende for afføringsprøver gælder også for prøver af opkast
    • Prøver kan eksempelvis sendes til Statens Serum Institut

    Differentialdiagnoser

    • Andre årsager til diarré, særligt bakterielle infektioner

    Behandling

    Behandlingsmål

    • Forebygge dehydrering
    • Forebygge spredning af virus

    Generelt om behandlingen

    • De fleste af patienterne har ikke behov for behandling, da tilstanden er selvlimiterende
    • I nogle tilfælde er der indikation for at behandle dehydrering og evt. elektrolytforstyrrelser
    • Statens Serum Institut har udarbejdet informationsmateriale for håndtering af norovirusudbrud

    Håndtering i almen praksis 

    • At informere patient/forældre om god håndhygiejne samt om at være opmærksom på tegn på dehydrering, der i sjældne tilfælde kan være indlæggelseskrævende

    Råd til patienten

    Selvbehandling

    • I starten af diarré-episoden, og ved vedvarende moderate sygdomsbilleder, anbefales rigelig væske
    • For børn 2-10 år
      • 100-200 ml saft efter hver løs afføring
      • Evt. kan forældrene selv lave: 1 liter vand, ½ teske salt og 6-8 teskeer glukose. Alternativt tynd solbærsaft med ½ teske salt per liter væske
    • For voksne mere drikke end vanligt
      • Undgå hypertone læskedrikke eller sportsdrikke. Må i givet tilfælde blandes med lige dele vand
    • Ved diarré og tegn på dehydrering anbefales balanceret sukker-saltløsning
      • F.eks. en elektrolytsuspension lavet af pulver, som man kan købe på apoteket
      • Hjemmelavet: ½ teske (2,5 ml) bordsalt, 3 spiseskeer (45 ml) sukker i en liter vand
    • Probiotika
      • Der foreligger ingen sikker evidens på området, men det kan forsøges i tillæg til rehydreringsterapi 1.

    Peroral rehydrering

    • Er at foretrække, men intravenøs rehydrering kan være nødvendig hos mere medtagne patienter
    • Ved moderat rehydrering reducerer peroral rehydrering indlæggelsesforløbet og arbejdsbelastning på sundhedspersonalet - sammenlignet med intravenøs behandling
    • En metaanalyse har vist, at for hvert 25. barn behandlet peroralt, måtte 1 barn behandles intravenøst

    Medicinsk behandling

    • Kvalmestillende behandling, som kan overvejes ved indlæggelse

    Forebyggende behandling

    • God håndhygiejne er vigtig
      • Hos børn i daginstitutioner har et program for håndvask før madlavning og efter toiletbesøg vist sig at reducere antallet af diarrétilfælde med op mod 30%2
    • Rotavirus
      • Rotavirus vaccine som gives oralt er yderst effektiv. Således er antallet af børneindlæggelser grundet viral gastroenteritis faldet med 50% i USA siden vaccinen blev markedsført3. Desværre er vaccinen ikke en del af det danske vaccinationsprogram
    • Norovirus
      • Vaccine findes ikke

    Anmeldelse af udbrud

    • Mistænkte eller påviste udbrud af smitsomme sygdomme i hospitalsregi eller anden institution, skal omgående indrapporteres til lokal mikrobiologisk afdeling eller Styrelsen for Patientsikkerhed
    • Mistænkte eller påviste udbrud af smitsomme sygdomme i kommunal institution bør meddeles Styrelsen for Patientsikkerheds regionale afdeling

    Vaccine mod rotavirus

    • Erfaringen viser, at vaccinen var meget effektiv og beskyttede mod alvorlig rotavirus gastroenteritis1

    Henvisning

    • Liberal henvisning/indlæggelse ved dehydrering hos børn
    • Ved alvorlig dehydrering hos voksne

    Opfølgning

    • Sygemelding fra dagligt arbejde, hvis patienten arbejder i:
      • Levnedsmiddelindustrien eller på serveringssteder med direkte eller indirekte kontakt med madvarer, som skal spises rå eller uden yderligere opvarmning
      • Sundhedspersonale - med direkte kontakt, eller som serverer mad til patienter, der er særligt udsatte for infektionssygdomme, eller for hvem infektioner vil kunne have særligt alvorlige konsekvenser, f.eks. præmature, intensivafdelinger
    • Der bør gå 48 timer fra symptomfrihed, førend man genoptager dette arbejde
    • Kontrol af afføringsprøve er ikke nødvendig

    Sygdomsforløb, komplikationer og prognose

    Sygdomsforløb

    • Normalt går tilstanden over indenfor 4-6 dage

    Komplikationer

    • Dehydrering
    • Forstyrrelse i elektrolytbalancen

    Prognose

    • Prognosen er god i civiliserede samfund

    Børnehave

    • Børn i børnehave eller institution kan vende tilbage 48 timer efter symptomfrihed
      • Kontrolprøve er ikke nødvendig
    • Ved udbrud i børnehave eller skole:
      • Børn bør holdes hjemme ved symptomer
      • Intensiveret håndvask og rengøring af skifteborde og legetøj

    Udbrud i sundhedsinstitution

    • Patienter med akut gastroenteritis bør isoleres i eget rum eller egen afdeling. Rummet bør have eget bad/toilet
    • Personale med symptomer sendes hjem, indtil de har haft et døgns symptomfrihed
    • Håndvask indskærpes efter kontakt med patienter eller berøring af mulige kontaminerede genstande
    • Mundbind benyttes som supplement til smitteforklæde og handsker - pga. fare for smitsom aerosol ved opkastninger
    • Isolationsrummet rengøres daglig på almindelig måde
    • Ved synlige sekreter foretages pletdesinfektion
    • Ved ophør af isoleringen rengøres rummet i henhold til retningslinjer for kontaktsmitteisolering

    Anmeldelsespligt

    • Virusenteriter er ikke anmeldelsespligtige
    • Anmeldelse af smitsom sygdom, der kan være overført med madvarer, inklusive drikkevand
      • Styrelsen for Patientsikkerhed eller hospitalsafdelingen kontakter Fødevarestyrelsen
      • Hvis der er mistanke om flere tilfælde af smitte gennem indtagelse af madvarer (fælleskildeudbrud) f.eks. i restauranter, bør man øjeblikkeligt kontakte Fødevarestyrelsen 

    Baggrundsoplysninger

    Definition

    • Mave-tarminfektion forårsaget af virus
    • Inddeles efter ætiologisk agens
    • Blandt de hyppigste årsager er norovirus, rotavirus men også adenovirus og sapovirus1

    Forekomst

    • Den hyppigste årsag til infektiøs gastroenteritis
    • Forekommer globalt og i alle aldersklasser
    • Hyppigst og alvorligst hos mindre børn
    • Viral gastroenteritis forekommer særligt i vintermånederne. Norovirus-infektion kendes også som "winter vomiting disease"

    Ætiologi og patogenese

    • Norovirus (calicivirus)
      • Er den dominerende ætiologiske faktor ved akut gastroenteritis - specielt efter at rotavirus vaccine er kommet på markedet
      • Er meget smitsomt og smitter på flere måder
    • Rotavirus
      • Dobbeltstrenget RNA-virus som er ansvarlig for størstedelen af diarrétilfælde hos børn i alderen 4 måneder til 2 år
      • Der forekommer 10 grupper af rotavirus (A-J)1. Gruppe A er den mest betydningsfulde
      • Sygdommen er som regel mild hos større børn og voksne, men kan være alvorlig hos spædbørn og småbørn <2 år

    Andre vigtige virale agens

    • Adenovirus 40/41
    • Andre virus i calicivirus-familien
    • Astrovirus

    Smitteforhold

    • Smitte sker hovedsageligt fækal-oralt fra person til person
    • Rotavirus
      • Forekommer i store mængder i fæces og er meget smitsom
      • Smitterisikoen er størst i de første 4 dage af sygdommen
    • Norovirus
      • Kan også smitte via mad (skaldyr, bagervarer) og vand
      • Luftbåren smitte er også mulig (aerosol fra opkast). Dette er sandsynligvis den dominerende smittemåde ved udbrud i institutioner

    Disponerende faktorer

    • Dårlig håndhygiejne, særligt i kombination med ophold på daginstitution

    ICPC-2

      ICD-10/SKS-koder

      Patientinformation

      Link til patientinformation

      Link til vejledninger

      Kilder

      Referencer

      1. Bányai K, Estes MK, Martella V, Parashar UD. Viral gastroenteritis. Lancet. 2018; 392.; 175-186. Vis kilde
      2. Ejemot-Nwadiaro RI, Ehiri JE, Arikpo D, Meremikwu MM, Critchley JA. Hand washing promotion for preventing diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2015; 9.; CD004265. Vis kilde
      3. Stuempfig ND, Seroy J. Viral Gastroenteritis. StatPearls [Internet]. 2020.. Vis kilde

      Fagmedarbejdere

      Ole Haagen Nielsen

      professor, overlæge, dr. med., Gastroenheden, Medicinsk Sektion, Herlev Hospital

      Dorte Bojer

      alm. prakt. læge, Grenå

      Bjarne Lühr Hansen

      ph.d., lektor, alm. prakt. læge, Syddansk Universitet, Odense

      Har du en kommentar til artiklen?

      Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

      Indhold leveret af

      Lægehåndbogen

      Lægehåndbogen

      Kristianiagade 12

      2100 København Ø

      DisclaimerLægehåndbogen